HÉT BOEK OVER HOOGBEGAAFDHEID

INTENS, AUTHENTIEK EN VRIJ

Hoogbegaafd in deze wereld

Een handboek over hoogbegaafdheid en uitzonderlijke begaafdheid voor ouders en professionals.

Intens, authentiek en vrij is het eerste boek dat breed schetst wat hoogbegaafd zijn betekent. Het laat je inzien dat het niet alleen om een simpele onderwijsaanpassing gaat, maar dat opvoeding en begeleiding van hoogbegaafde en uitzonderlijk begaafde kinderen veel dieper gaat en breder is dan dat.

Dit boek toont wat nodig is om authentiek en vrij te zijn als hoogbegaafde en hoe je je kind/leerling hiermee kunt helpen. Het staat vol met inzichten en ideeën om je verder te helpen in je ontwikkeling als mens.

In dit boek ga je ontdekken...

 • Theorie

  Een aantal hoofdstukken gaan over de theorie van hoogbegaafdheid, intelligentie en IQ testen, met uitleg, voorbeelden en tips hoe je de theorie in je dagelijkse praktijk kunt interpreteren en gebruiken.

 • School en thuis

  Je krijgt veel praktische tips voor identificeren van hoogbegaafde leerlingen in de klas, hoe om te gaan met leerproblemen en hoe je leerlingen op school kunt begeleiden. Daarnaast is een hoofdstuk gewijd aan uitzonderlijke begaafdheid. Voor ouders is er ook een aparte hoofdstuk.

 • Hoogbegaafde rebel

  Het boek is er als totaal op gericht je handvatten te geven om hoogbegaafde kinderen – of het nu je eigen kind is of een kind in je klas of praktijk – te helpen om zelfstandige, zelfredzame en weerbare mensen te worden.

Wat anderen zeggen over dit boek

Meestal begin ik in een nieuw boek aan het einde. Jouw boek sloeg ik open bij 'authentiek' (blz 276). Ik begon te lezen, en een luide snik en tranen volgde. Je boek raakt mij diep in mijn moederhart. Zoveel erkenning en begrip spreekt uit je woorden.  Ja! Dat dit, wat ik altijd voel en zie, nu in een boek staat!! Eindelijk... En tegelijk maakt het ook pijnlijk duidelijk met hoeveel onbegrip mijn zoon, en daarmee ik als zijn moeder, te maken heeft. Een traan van ontlading, van geraakt zijn in echtheid, van het voelen van steun en begrip. Met jouw woorden in dit boek, spreek je ook voor mij. Het voelt warm en inspirerend dat deze woorden de wereld in zijn gestuurd. Het zal zijn weg vinden....

Floor

Lieve Renate,

Wat leerde ik al veel van jou de laatste jaren en ook in de specialisatie die ik bij je volgde.

Toch laat je me verrassen met dit boek. Bij iedere bladzijde die ik lees leer ik de werkelijke basis en kracht van HB. Bij iedere bladzijde is er erkenning en herkenning. Soms met een traan en een lach, maar vooral met ieder gelezen woord ontstaat het doel van dit boek. Vrij en authentiek zijn, met alle grootse emoties en gedachten die daarbij horen. Bedankt dat je dit met ons wilt delen. Liefs vanuit de andere kant van Nederland.

Kim Roelen-Kops

Ik ben heel erg blij met het boek. Als ouder zoveel herkenning, maar ook voor mijn werk in het onderwijs is dit boek een grote meerwaarde! Bedankt!

een lezer

Ik heb het boek vanmorgen ontvangen en kan niet stoppen met lezen. Wat een herkenning! Blij met alle bruikbare tips en adviezen.

een moeder

Een heerlijk, doeltreffend en prachtig boek. Ik geniet van iedere bladzijde, zoveel herkenbaarheid en het slaan van de spijker op zijn kop. Geweldig! Ik wist niet dat het mogelijk was om bepaalde (vermeende) rariteiten in woorden te vangen. Ik heb zowel moeten lachen als huilen om dit feest der herkenning (bv. compassie en waardering voor de behoefte aan het overdenken van een precieze formulering van een e-mail aan de loodgieter 😅😂) . Normaal gesproken ben ik niet zo van het schrijven van reviews maar in dit geval wilde ik toch graag mijn waardering kenbaar maken. Fijne feestdagen toegewenst. Gr

Loraine

Dit boek over (uitzonderlijke) hoogbegaafdheid is compleet, begripvol, liefdevol en uit het leven van hoogbegaafden gegrepen. Meerdere keren raakte het bij mij een gevoelige snaar, het zorgde voor veel herkenning. Hiervoor kan ik alleen maar een diepe buiging maken, uit respect voor Renata.

Renata beschrijft tot in de finesses hoe je als ouder je (u)hb kind kunt leren in de opvoeding om te mogen stralen, en mag voorleven hoe het hoogbegaafde kind z’n plek mag innemen in deze wereld. Hoogbegaafdheid gaat gepaard met hoogsensitiviteit; hoogbegaafden horen, zien en voelen intens. Ook voor onderwijs is een grote verantwoordelijkheid weggelegd ten aanzien van deze doelgroep.Onderwijs zal het besef moeten krijgen, dat (uitzonderlijke) hoogbegaafdheid vraagt om maatwerk-onderwijs. Deze kinderen komen niet tot hun recht in klassen van gemengde niveaus. Het grote belang van contact met gelijkgestemden komt duidelijk naar voren. Ook blijkt dat onderwijs van zeer grote invloed is op het gevoel van welbevinden en gevoel van veiligheid, op de persoonlijke ontwikkeling van (uitzonderlijk) hoogbegaafde kinderen. Al op jonge leeftijd moeten leerkrachten leren om hoogbegaafdheid te onderkennen bij hun leerlingen. Een gespecialiseerde hoogbegaafden coach is ook vormend voor het kind. Hier komt ook weer het belang van kennis bij de ouders kijken. Hoe een kind functioneert op school kan enorm verschillen van het functioneren van hetzelfde kind in de veilige omgeving thuis. Een councelor kan ouders wegwijs maken, hoe ze de onderwijsomgeving kunnen “plooien” naar de behoeften van hun hoogbegaafde kind. Ik kan onmogelijk alle onderwerpen benoemen wat Renata Hamsikova in haar boek schrijft. Dit boek is een uitgebreide en onmisbare encyclopedie, een goede leidraad voor ouders, leerkrachten en coaches van uitzonderlijk hoogbegaafden en hoogbegaafden.

Het boek is zeer goed geordend in diverse hoofdstukken. Dat maakt het gemakkelijker om later opnieuw interessante informatie terug te vinden. Er wordt gebruik gemaakt van diverse kleuren. De illustraties, foto’s en uitgelichte quotes houden het boek luchtig. Ik lees veel tekst, veel psychologische informatie. Als je die informatie niet aan één stuk achter elkaar leest, maar het tussentijds even laat bezinken, dan is het zeker niet te zware kost. Het laatste stuk als hoogbegaafde volwassene vind ik een ontroerende en hoopgevende afsluiting. Intens, authentiek en vrij leven, dàt is wat je je hoogbegaafde kinderen en jezelf als ouder ten diepste gunt. Dit boek zal zeker bijdragen aan meer begrip voor (uitzonderlijke) hoogbegaafdheid, meer verbinding tussen ouders, leerlingen en leerkrachten.

Karin van de Ruit-Schouten, recensent

Inmiddels heb ik je boek bijna uit. 't Is "een feest " der herkenning. Wat een duidelijke handleiding is dit voor ons als ouders, maar des temeer voor mensen uit het onderwijs en de hulpverlening. Ouders weten vaak precies hoe het met hun kind(eren) gesteld is.
Uitgebreider en beter dan jouw boek is er niet. Dit boek vertelde me alles tot in detail. Wat hierna geschreven wordt, zal een herhaling van zetten zijn, zoals jij alles al beschreven hebt. Hoewel het niet op emoties is geschreven, raakt het mij persoonlijk, kreeg er regelmatig even een tranen van. Gewoon omdat het klopt, omdat jij precies mijn kinderen beschrijft. Omdat jij de onkunde, het gebrek aan begrip en het gebrek aan inzicht binnen onderwijs precies aantikt op de punten waar het misgaat. Dank je wel voor alle eye-openers. Wel stevige psychologische kost hier en daar, maar zeer leerzaam voor schoolmedewerkers, hulpverleners en ouders.
Ik dank jou uit de grond van mijn hart, dat jij de moeite hebt genomen om dit zo uitgebreid te beschrijven!

een moeder

Dit boek is een ware gamechanger. Het geeft een goed inzicht in hoe het is om hoogbegaafd te zijn en hoe je jezelf en je dierbaren kunt begeleiden in het omgaan met deze gave. Het boek heeft ons bovenal veel rust gebracht.

Ik heb de afgelopen jaren met regelmaat gesprekken gehad op school over mijn kinderen. Sommige van de onderwerpen die we bespraken komen rechtstreeks terug in het boek. Ik heb soms met tranen in mijn ogen (ook van het lachen) gelezen. Mijn jongste zoon bloeide bijvoorbeeld helemaal op toen hij uit de plusklas werd geplaatst. Hetgeen werd aangeboden sloot helemaal niet aan op zijn interesse. We hebben vervolgens een voorstel neergelegd bij zijn leraar om hem duidelijke taken en doelen te geven die hij zelfstandig kon halen. Waar nodig kan hij om raad vragen. Weg buikpijn, weg weerzin tegen school, weg bleke gezicht. Opeens ging hij ’s morgens vroeg fluitend de deur uit, hij groeit en bloeit en heeft weer volop plezier.

Achteraf gezien had ik nog meer mijn gevoel moeten volgen en nog harder aan de bel moeten trekken. Dat is mijn belangrijkste les uit het boek. Ik ben niet gek, ik denk alleen anders. Ik ben niet te gevoelig, ik voel en zie nu eenmaal veel meer. Ik mag er ook zijn, in al mijn verschijningen en gedachten en krachten.

Dank je wel!

Frederique Janssen

De boodschap dat je mag zijn en worden wie je ten diepste bent, is wat elk mens - hoogbegaafd of niet - geleerd zou moeten worden. Tegelijkertijd is dat een boodschap die afwijkt van wat de maatschappij van je verwacht, en die ingaat tegen de gevestigde orde. De eerlijkheid van Renata maakt het boek zo inspirerend. Eigenlijk zou gewoon iedereen dit boek moeten lezen.

Fleur Terpstra, Terpstra Legal

INTENS, AUTHENTIEK EN VRIJ van Renata Hamsikova vind ik één van de betere boeken over hoogbegaafdheid. Er zijn twee belangrijke soorten intelligentie die de schrijfster vaak tegenkomt bij hb en uhb mensen: emotionele en spirituele intelligentie. "De meeste hoogbegaafde mensen hebben volgens mij geen idee wat spirituele intelligentie is, terwijl deze intelligentie juist precies omschrijft wat ze ervaren en voelen en wat ze vanuit hun autonomie van nature kunnen toepassen. . ." Dit hoofdstuk was voor mij een eye-opener en een bevestiging.

Daphne Vis, Bureau Begaafd

In 2 woorden:  G E W E L D I G boek!

Dat zou de standaard moeten worden, weg met het gepruts van helaas uit ervaring, vele experts. Jouw boek is oprecht geschreven in plaats van een oneindige stroom aan slaapverwekkend knip&plak werk. Jouw boek, beschrijft precies ons kind. Echter is het ‘probleemgedrag’ vooral thuis en juist (nog) niet op school. Hoofdstuk 11. School van ons kind doet precies het tegenovergestelde, wat uiteraard niet werkt. SQ: Je bent één van de zeer weinigen, die dit onderwerp behandeld en naadloos integreert!

Zo ontzettend herkenbaar.

Joris

Download een aantal pagina's:

 • PDF bestand
  PDF bestand

  Het boek telt 440 pagina's. Download hier een impressie.

 • Bestel je eigen exemplaar

  De prijs van het boek is 65 euro.

  Het bestellen gaat heel eenvoudig. Je voert je naam en adresgegevens in en je betaalt. Na de betaling ontvang je een bevestigingsmail. Binnen enkele dagen ontvang je het boek per post.

  Woon je in Nederland, dan gebruik je de eerste knop, de genoemde prijs van 65 euro is voor Nederland inclusief de verzendkosten.

  Woon je in Europa maar buiten Nederland? Gebruik de tweede bestelknop, de verzendkosten zijn 14 euro.

  Woon je buiten Europa? Klik dan op de derde bestelknop, de verzendkosten zijn 30 euro.

   

   

BESTEL HET BOEK ALS JE IN NEDERLAND WOONT
BESTEL HET BOEK ALS JE IN EUROPA WOONT, BUITEN NEDERLAND
BESTEL HET BOEK ALS JE BUITEN EUROPA WOONT
BESTEL BIJ BOL.COM