UITZONDERLIJK BEGAAFD

145+

Uitzonderlijk begaafde kinderen scoren 145+ IQ op een IQ-test of een ervaren specialist vermoedt dat ze uitzonderlijk begaafd zijn. Omdat deze kinderen vaak bijzonder slecht te testen zijn (door hun asynchrone ontwikkeling) is expertise en ervaring nodig om ze als uitzonderlijk begaafd te identificeren.

Uitzonderlijk begaafd is heel anders dan hoogbegaafd

Als ECHA Specialist in Gifted Education, gespecialiseerd in uitzonderlijke begaafdheid, schakelen zowel ouders als scholen Renata van Ieku Advies  vaak in. Langzaamaan komt er het besef dat uitzonderlijke begaafdheid heel anders is dan hoogbegaafdheid. In Nederland kunnen we tot 145 IQ meten, maar dat betekent niet dat het daarbij ophoudt.

Asynchrone ontwikkeling bij uitzonderlijke begaafdheid

In Engelstalige landen meet men het IQ tot 210. Het is zowel voor ouders als voor professionals (leerkrachten, interne begeleiders, coaches, psychologen, psychiaters) belangrijk te beseffen dat uitzonderlijk begaafde kinderen een asynchrone ontwikkeling doorlopen, waar geavanceerde cognitieve vaardigheden en verhoogde intensiteit zorgen voor innerlijke ervaringen en bewustzijn die kwalitatief verschillen van de norm.

Neem contact met ons op
als je behoefte hebt
aan begeleiding of advies of
als je vragen hebt
over
uitzonderlijke begaafdheid.

Contact