OVER UITZONDERLIJKE BEGAAFDHEID – 145PLUS

Uitzonderlijk begaafd 145+

Uitzonderlijk begaafde kinderen scoren 145+ IQ op een IQ-test of een ervaren specialist vermoedt dat ze uitzonderlijk begaafd zijn. Omdat deze kinderen vaak bijzonder slecht te testen zijn (door hun asynchrone ontwikkeling) is expertise en ervaring nodig om ze als uitzonderlijk begaafd te identificeren.

Geen enkele opsomming van kenmerken identificeert de uitzonderlijk begaafden, omdat binnen de top 1% van de IQ-verdeling is er minstens zoveel spreiding van talent, als er in het hele bereik van de 1e tot de 99e percentiel is.

In Engelstalige landen kan het IQ tot 210 gemeten worden. Het is zowel voor ouders als voor professionals (leerkrachten, interne begeleiders, coaches, psychologen, psychiaters) belangrijk te beseffen dat uitzonderlijk begaafde kinderen een asynchrone ontwikkeling doorlopen, waar geavanceerde cognitieve vaardigheden en verhoogde intensiteit zorgen voor innerlijke ervaringen en bewustzijn die kwalitatief verschillen van de norm.

Neem contact met mij op als je behoefte hebt
aan begeleiding of advies of als je vragen hebt
over uitzonderlijke begaafdheid.

Read about Exceptionally Gifted (IQ 145+)

Exceptionally gifted children either score 145+ in an IQ test or are suspected to be exceptionally gifted by an experienced specialist. Since such children are often particularly difficult to test (due to their asynchronous development), expertise and experience are needed to identify them as being exceptionally gifted.

Wat vinden anderen?

Papa, wanneer ga ik weer naar Renata? Zij begrijpt mij tenminste… Dat vertelde mijn zoon vanmiddag. En inderdaad, je hulp en begrip hebben eindelijk beweging gebracht in onze zoektocht naar passende begeleiding.

George

Renata is dé specialist in Nederland op het gebied van uitzonderlijke begaafdheid. Zoveel kennis en betrokkenheid! Mijn dochter voelt zich begrepen en op haar gemak en eindelijk hebben we iemand gevonden waar ze een klik mee heeft. Dat is onbetaalbaar. Dank je!

Helene
Mensa Worldwide