Voel je jezelf? Geef je prioriteit aan de kwaliteit van je leven, alsof je leven ervan afhangt? Want dat is ook zo.

Intelligente, sensitieve, intuïtieve, empathische mensen wiens zintuigen ook extreem intelligent en ver ontwikkeld zijn, gedijen in een omgeving die deze eigenschappen en kwaliteiten versterkt en koestert. Jezelf voorop stellen en ervoor zorgen dat de dagelijkse input van alles een topkwaliteit heeft is zelfzorg die te maken heeft met leven of dood. Voel je je energie stromen, spring je iedere ochtend op, vol verwondering wat de dag zal brengen, vol ideeën en energie? Zorg je goed voor de kwaliteit van je gedachten, de zelfspraak die je naar je brein stuurt, de kwaliteit van input die je dagelijks binnen laat komen, of het nu energieën van anderen betreft, voedsel, muziek, woorden, je omgeving? Of loop je rond als een zombie, zielloos, energieloos, kleurloos?

Je kunt je behoorlijk alleen voelen in een groep als je niet alleen durft te zijn, als je niet van jezelf kunt genieten. Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd traumatische ervaringen omdat ze vanuit de warmte van hun thuis waar ze onvoorwaardelijk zichzelf kunnen zijn, totaal onvoorbereid op een onbekend planeet belanden, waar zuurstoftekort is en waar ze bijna stikken. De planeet is het onderwijssysteem, waar je, als je anders bent, vaak pijnlijk uitgesloten wordt. Uitsluiting is een van de meest zware psychologische middelen om iemand klein te krijgen. Ik besef dat deze uitsluiting niet bewust gaat, dat leerkrachten vanuit hun beleving en wereldbeeld alle kinderen gelijk behandelen, maar daar zit het hem net in: gelijke behandeling betekent niet dat iedereen hetzelfde krijgt, het betekent dat iedereen krijgt wat hij nodig heeft.

Zorg jij goed voor jezelf? En als je kinderen opvoedt, geef je dus de boodschap af dat voor jezelf zorgen de hoogste prioriteit heeft?

Stel jezelf deze vragen:

  • Verveel ik me? Moet ik het aantal en de verscheidenheid van mijn vriendschappen en relaties nieuw leven inblazen?
  • Bij wie kan ik terecht voor emotionele steun of in geval van een crisis?
  • Zijn mijn relaties diepgaand en betekenisvol?
  • Voel ik mij veilig genoeg om kwetsbaar te zijn? Moet ik mezelf op dit moment eigenlijk tegen kwaad beschermen of is de verscherping vooral gebaseerd op het verleden?
  • Maak ik mezelf klein om erbij te horen? Kan ik mezelf zijn?

In een omgeving (groep of relatie) zijn waar je je uitgesloten of niet gezien voelt is het meest intens donkere gevoel dat je kunt ervaren. Als je nog heel jong bent, heb je geen keuzemogelijkheid. De ouders bepalen jouw keuzes, de ouders zijn jouw stem. Om te kunnen kiezen wat goed voor je kind is, moet je eerst durven kiezen wat goed voor jou is.

Door niet als jijzelf te leven mis je verbindingskansen, mis je ervaringen die voor JOU bedoeld zijn, omdat je ervaringen genereert die op je MASKER zijn gebaseerd. Kinderen verzeten zich hiertegen, ze willen dat niet.

MAAR: De intelligentste kinderen hebben een boodschap voor de volwassenen: trouw aan mezelf blijven is de enige maatstaaf. Regel dat voor mij. Bescherm mij. Hou van mij zoals ik ben. Zodat ik mij kan ontwikkelen tot wie ik ben. Tot een zelfstandige volwassene die keuzes vanuit zijn hart maakt en die onvoorwaardelijk van zichzelf houdt.

Dat is wat deze kinderen communiceren. Interpreteer de boodschap op de juiste manier en grijpt niet naar middelen uit de angstwereld om hun boodschap te temmen. De boodschap van de adelaar is duidelijk: gebruik je potentieel om zo authentiek mogelijk jezelf te worden als je kunt, vlieg in vrijheid naar het licht en blijf uit het donker vandaan.

De voordelen van jezelf worden en als JIJ leven zijn het risico waard. Je zenuwstelsel zal je dankbaar zijn. Het is: Just you and your soul. Is dat niet prachtig?

Tijdens deze mooie koude dagen, waarbij de lucht helderder lijkt en voelt, en wij aangemoedigd worden om te vertragen, wil ik je inspireren met mijn nieuwste boek. Het boek lijkt niets te maken te hebben met hoogbegaafdheid en toch wel, nog meer dan alle andere boeken zelfs, omdat dit boek over liefde en over vrij zijn gaat. En dat is exact waar het om gaat als hoogbegaafde mensen zichzelf durven te zijn.

Voel door de tekst mijn liefde en ervaar wat de woorden met je doen!

Veel liefst,

Renata Hamsikova

P.S. De opbrengst van het boek gaat naar de natuur, waar de inspiratie voor de inhoud vandaan komt. Ik schenk het aan The Jane Goodall Institute.

Klik op het plaatje voor een inkijk in het boek en bestellen 🙂