Episode 56

Misvattingen over hoogbegaafde kinderen 1

Er zijn talloze misvattingen over hoogbegaafdheid in de omloop, meestal gebaseerd op een vereenvoudigde begrip van hoogbegaafdheid. Hoogbegaafde kinderen zijn voor gemiddeld begaafde mensen (leerkrachten) niet te begrijpen en dus denkt men deze kinderen te moeten reduceren in behapbare, begrijpbare concepten, die administratief te verwerken zijn en die beheersbaar zijn in een klas (met nog 30 andere leerlingen). Hiermee wordt een hoogbegaafd kind gereduceerd tot een term als versnellen, verrijken, executieve functies, sociaal niet vaardig en nog veel meer misvattingen.

Hoogbegaafdheid is voor gemiddeld begaafde mensen niet te begrijpen, zeker omdat intelligentie onmeetbaar is en omdat het verder gaat en complexer is dan een getal van een IQ test. Voor ouders van hoogbegaafde kinderen betekent dit dat ze zich niet in een keurslijf moeten laten duwen waardoor hun kind extreem beperkt wordt in zijn ontwikkeling naar wat hij wil zijn. Dit gaat ook weer veel verder en is veel breder dan het onderwijssysteem (ingericht door en voor gemiddeld begaafden) kan bieden. De ouder is verantwoordelijk voor de opvoeding en het onderwijs van zijn kind in zijn totaliteit.

In deze podcast ga ik dieper in op deze misvattingen en zal ze weerleggen vanuit de perspectief van een arend. Verder geef ik aan welke consequenties het voor het kind heeft als niet het kind maar de leerkracht (met nog andere 30 kinderen in de klas) voorop staat.

Voor meer input en inspiratie als ook praktische oplossingen kun je meedoen aan een van de live masterclasses of online zelfstudie. Kijk hieronder.

Groet, Renata Hamsikova


Luister naar deze aflevering op:

Wat je ook kun doen:

Where the Eagles Fly

Een nieuwe live masterclass, bestaande uit drie hele dagen waar je vaardigheden 2.0 voor een hoogbegaafde rebel leert. Het is voor mensen die niet meer zichzelf moeten overtuigen dat ze hoogbegaafd zijn. Het is voor volwassenen die al vanuit hun kern leven en op weg meer inspiratie en input willen, zodat ze verder blijven lopen. De weg is oneindig 🙂

Live events

Laat mij je inspireren tijdens vernieuwende masterclasses en trainingen. Waarbij ik je altijd vooruit help om steeds meer en meer jezelf te worden, zodat je - als je kinderen hebt - ook jouw kinderen vaardigheden kunt leren om zichzelf te durven zijn. Aanpassen is geen optie. Hoe je dit bereikt, deel ik heel graag met je!

Online modules

Ik heb verschillende online modules en cursussen voor je gemaakt waarbij verschillende onderwerpen, waaronder hooggevoeligheid en intensiteit aan bod komen.

Kijk en leer in je eigen tempo en in je eigen tijd, vanuit je eigen plek.

Abonneer je op je favoriete platform:

Ik ben gewoon normaal
Ik ben gewoon normaal
Renata Hamsikova

Inzichten voor een hoogbegaafde rebel in wordingPodcast van Renata Hamsikova over uitzonderlijk begaafde en hoogbegaafde kinderen, hoe zij onafhankelijke, authentieke en vrije mensen kunnen worden, die zichzelf durven te zijn en hun potentieel leren gebruiken om te doen wat ze willen.

meer afleveringen...

Ga naar de bovenkant
Page Created with OptimizePress