Episode 26

Waarom worden ouders niet serieus genomen?

Ouders van hoogbegaafde kinderen weten vaak (intuïtief) wat hun kind nodig heeft of juist niet nodig heeft. Ze weten het omdat ze hun kind kennen en dagelijks zien. Een verandering in gedrag kan wijzen op aanpassing, op boosheid, op zich niet begrepen voelen. Als er een verschil ontstaat tussen gedrag op school en thuis is het een teken van aanpassing: op school voorbeeldig lief en thuis een onhandelbaar kind. Dat is geen opvoedprobleem, dat is een aanpassingsprobleem: te veel aanpassen leidt tot frustratie, omdat je jezelf niet kunt zijn, omdat het volledig ingaat tegen alles wie je bent.

En zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken, het komt er op neer dat je als leerkracht met ouders moet overleggen en dat je als ouder moet vertellen hoe je kind is en wat het nodig heeft, anders komt het niet tot leren.

Lukt het je niet om in gesprek te komen? Haal er dan een ervaren specialist bij die je kan helpen de verbinding te leggen. Aanpassen is geen optie en te lang wachten ook niet.

Luister naar deze aflevering op:

Meer over opvoeden

Het boek

Op dit moment het meest uitgebreide boek over hoogbegaafdheid en uitzonderlijke begaafdheid, over kinderen en volwassenen. Lees de reviews en bestel je eigen exemplaar!

Live inspiratie

Zoek je inzichten, handvatten of invalshoeken? Of misschien motivatie, inspiratie of herkenning? Doe mee met een van de dagen of cursussen. Kijk voor meer info door op de knop te klikken en kies.

Online modules

Ik heb verschillende online modules en cursussen voor je gemaakt waarbij verschillende onderwerpen, waaronder hooggevoeligheid en intensiteit aan bod komen.

meer afleveringen...

Ga naar de bovenkant
Page Created with OptimizePress