Ik ben omgeven door prachtige fractals en het voelt magisch in december, zeker in de tweede helft, met de zonnewende. Als je straks tijdens de kerstdagen ’s ochtends vroeg wakker bent en de stilte voelt, is dat de ware magie. Dit is de tijd waarin de sterren op één lijn stonden en onder de heldere ster een baby werd geboren. Hij groeide op tot een van de grootste leraren van het menselijk hart en de kracht van liefde.

Elk kind is een wonder, ook jij bent dat. Als je beseft dat we met een topsnelheid in de ruimte draaien, een blauw planeetje in the middle of nowhere, is ineens duidelijk waarom je druk maken totaal geen zin heeft. Het is toch geweldig als je beseft dat al je cellen zijn samengekomen in een gezamenlijk besluit om ja tegen jou en ja tegen het leven te zeggen. En hier ben je. Geboren uit liefde. Met een neus om de zoetheid van de kerstcake te ruiken, lippen om te zeggen dat je van iemand houdt, handen om de hand van een ander vast te houden en oren om het gelach van je familie te horen. Is dat geen magie?

Dus vieren we deze maand het hart, vieren we het leven, vieren we wat groter is dan wij allemaal: liefde.

Liefde is een thuis. Het is het huis van het hart. Het is heel gemakkelijk om dat te vergeten tijdens de dagelijkse beslommeringen. Hoogbegaafde mensen zijn intens en gevoelig. Zoals ik zo vaak schrijf, is het juist bij hoogbegaafde en zeker uitzonderlijk begaafde mensen nodig om te weten hoe ze bij zichzelf kunnen blijven en hun energie kunnen beschermen.

Tijdens periodes als de kerstvakantie merk je hoeveel je van jezelf hebt weggegeven, omdat je tijdens die rust merkt hoe moe je bent en hoeveel je deze periode van niet hoeven aanpassen nodig hebt. (Als je je agenda niet volpropt met verplichte familiebijeenkomsten, waar je toch niet heen wilt, maar geen idee hebt hoe die tactisch af te zeggen.)

Je bent fractals

Wist je dat je wiskundige functies hebt die je natuurlijke programmering zijn om een mens te zijn?

Je bent een iteratieve levensvorm, waarbij je steeds nieuwe informatie gebruikt om aan te sluiten op je volgende ervaringen. Je doet iets en krijgt een resultaat, wat jou een geloof geeft over de wereld. Vervolgens stop je die overtuiging in je volgende ervaring en zie, het vormt de uitkomst van die ervaring, zodat het resultaat dat je krijgt een dieper overtuigde overtuiging is. En verder. Voor altijd.

Je overtuigingen, ervaringen en sensaties lijken op jou. Je zult in veel aspecten van je leven hetzelfde type energie, hetzelfde patroon ervaren, omdat dezelfde herhalingsregels het voeden.

Deze op zichzelf gelijkende patronen doen zich voor op de kleinste schalen – tot in je cellen, helemaal tot aan de grootste schaal van cultuur (en verder), omdat de vergelijking oneindig is.

Totdat je de vergelijking verandert… en dat is het groeiwerk dat je moet doen.

Let op met wie je je omringt

Houd rekening met de mensen waarmee je je omringt en waarmee je omgaat. Wat zeggen ze over jou, hoe praten ze met je, wat zeggen ze over je dromen en inspiraties, wat zijn hun waarden, hoe leven ze hun leven, hoeveel vertrouwen hebben ze in jou, hoeveel vertrouwen hebben ze in zichzelf? Als het twijfelaars zijn, betekent dit dat ze ook aan jou zullen twijfelen. Als het roddelaars zijn, zullen ze ook over jou roddelen.

Dit betekent niet dat het ‘slechte’ mensen zijn – hoogstwaarschijnlijk zijn ze onvolwassen, hebben ze geen zelfverantwoordelijkheid en eigenwaarde of weten ze gewoon niet hoe ze hun energie moeten beheersen. Maar, als ze jouw energetische ruimte niet respecteren en geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen energie, neem jij dan de verantwoordelijkheid en ga weg. We worden met wie we omgaan omdat we ons onbewust aan hen aanpassen (zeker extreem gevoelige, empathische, intelligente mensen). Het is onze menselijke aard om te verlangen verbonden te zijn en erbij te horen, dus gedragen we ons onbewust als de ander of als de groep. Onthoud dat het veel gemakkelijker is om naar beneden getrokken te worden dan om iemand naar boven te halen. Een arend kan tussen de kippen landen, maar een kip kan niet met een arend vliegen.

Wanneer je afscheid neemt van mensen die niet langer bijdragen aan je leven of schadelijk voor je zijn, denk er dan aan om niet negatief tegenover hen te blijven staan, omdat je anderen gewoon hetzelfde aandoet, anders blijf je jezelf leegzuigen. Dit geldt ook voor scholen waar je kind is geweest, werkgevers etc. We leven in een wereld van dualiteit. Het leven heeft ons allemaal nodig. Een vlieg zal een spin niet knuffelen. Zeker, zowel de vlieg als de spin zijn nodig in het leven – ze hebben allebei hun doel en bijdrage aan het leven – maar dat betekent niet dat ze goede vrienden moeten zijn en bij elkaar moeten blijven. Dat betekent niet dat de een slecht is en de ander goed, want in hun omgeving is iedereen nodig. Wees gewoon trouw aan jezelf en volg het pad van je hart.

Soms kunnen we niet zomaar de verbinding verbreken, blokkeren en verwijderen, omdat het misschien een familielid of een geliefde is. Soms gaan mensen door hun eigen tijden van angst, zorgen, verdriet, woede. Als ze er niet mee kunnen omgaan, projecteren ze dat op anderen.

Het is ongelooflijk belangrijk om tijd voor jezelf te hebben, zodat je kunt opladen en tot jeZELF komen. Als ik vrouwen spreek, vertellen ze dat ze zelden tijd voor zichzelf nemen. Wat voor voorbeeld ben je dan voor anderen? Als je geen tijd neemt voor jezelf, weet je niet hoe je een ander kunt helpen. Het valt mij op dat sommige mensen niet weten hoe ze er voor iemand moeten zijn en hoe ze elkaar kunnen steunen om een space holder te zijn. Onmiddellijk oplossen en vooral blij zijn, is iets wat kinderen meekrijgen, terwijl pijn en verdriet ook goed zijn. Net als slechte cijfers halen goed kan zijn. Niet goed in je vel zitten, het gevoel van niet goed genoeg presteren, niet aan de verwachtingen van anderen voldoen, dat zijn enorm grote energiekapers. Het is daarom belangrijk goed op te letten, ook tijdens de kerstdagen, hoeveel je van jezelf weggeeft.

Zelfliefde is niet egoïstisch, het is juist een kans om tot jezelf te komen en meer inclusief te zijn tegenover andere mensen. Hoe kun je je leefomgeving iedere dag kwalitatief verbeteren? Net zoals je schone lucht en drinkwater nodig hebt, zo heb je ook kwalitatief goede voeding nodig, lichamelijk en geestelijk, kwalitatief goede menselijke contacten, je dagelijkse input, alles. Kijk ernaar en beoordeel kritisch wat je consumeert.

In de film Meet the Fockers zegt Robert de Niro op een gegeven moment iets over the inner circle, hilarisch in die context, maar ook heel erg waar in het dagelijkse leven… zeker als je hooggevoelig en empathisch bent!

Cirkel van vertrouwen: wees duidelijk over wie zich in je binnenste cirkel bevindt en wie in de buitenste. Alleen omdat je iemand al heel lang kent en een geschiedenis deelt, wil dat nog niet zeggen dat ze geschikt zijn voor jou in je leven zoals het nu is. In je binnenste kring heb je maar een paar mensen nodig, meestal minder dan vijf. Dat zijn meestal je partner, kinderen of een bijzondere vriend. Dit zijn de mensen aan wie je de meeste aandacht besteedt en met wie je jezelf deelt. Dit zijn ook de mensen die je energie het meest beïnvloeden. Daarna gaan we verder naar buiten, naar de rest van de kring, namelijk goede vrienden, andere vrienden, kennissen en collega’s. Je hebt niet veel vrienden in je naaste omgeving nodig, slechts een paar of zelfs maar één echte. Kinderen verwachten vaak tientallen vrienden te moeten hebben omdat er in hun omgeving zo over gepraat wordt. Ze moeten weten dat dat geen echte vriendschappen zijn…

Zoals ik al zei, aangezien je natuurlijk bent en fractals de structuur van de natuur zijn, ben jij ook fractals.

Je meest efficiënte manier van handelen, leren, veranderen, groeien en opladen zal vaak chaotisch lijken totdat het is voltooid. Alleen omdat je nog niet kunt zien waar de puzzelstukjes in je leven naar wijzen, wil dat nog niet zeggen dat er geen vorm is waarvoor ze bestemd zijn.

Misschien dat dit je helpt. Ik hoef er niet bij te zeggen dat dit ook voor je kinderen geldt als je die hebt, zelfs zeker voor kinderen…

Als je straks bij de kerstboom zit te niksen, omgeven door je cirkel van vertrouwen, voel dan goed wie je daarbuiten energie geeft en wie je energie kost. Het zou mooi zijn als je het nieuwe jaar begint met de intentie om goed voor jezelf te zorgen en een voorbeeld te zijn voor anderen.

En zoals de fractals in mijn tuin magisch zijn, zo zijn het menselijk bestaan en onze verbindingen met anderen. Houd het magisch, het hele jaar!