Hoogbegaafde mensen zijn intens. Uitzonderlijk begaafde mensen zijn intenser. Je kunt het niet meten, je weet het. Zonder testen en zonder labels WEET je dat je intelligent, intens en hooggevoelig bent. De vraag is: wat doe je met dit weten? Hoe gebruik je het? Door je te begeven in het gemiddelde en proberen te bewijzen wie je bent door middel van schoolscores? Of wil je omarmen wie je bent en vanuit JOUW PERSPECTIEF leven en dus ook vanuit jouw perspectief bijdragen aan het geheel?

Als je het tweede wilt, betekent het dat jouw WETEN en trouw blijven aan wie je bent je kompas zijn op weg die het leven heet. De weg is doelloos, het is fluïde zoals het leven zelf. Als je beseft dat het leven onvoorspelbaar is en dat je vaardigheden nodig hebt om de onvoorspelbaarheid te kunnen leven, zul je vrij worden. Dan zal je jouw weten gebruiken als je kompas en je ontstijgt het angstige hokje waarin je nu misschien rond rent.

Energie van onze gedachten

Onze hersenen zijn zeer associatief en brengen gedachten en herinneringen naar voren die verband houden met de sensaties in ons lichaam. Het zenuwstelsel heeft een onbewust proces om bedreigingen te detecteren en activeert vervolgens een overlevingsmechanisme van vechten/vluchten/bevriezen om ons te beschermen. De hersenen hebben een negativiteitsvooroordeel en gebruiken gegevens uit de kindertijd die niet meer zo relevant zijn. We geloven onze gedachten en kunnen op (traumatische) herinneringen reageren alsof het een gevaar van het moment is.

De meeste verontrustende gedachten worden gegenereerd door het zenuwstelsel dat ons probeert te beschermen.

Hypervigilantie interfereert met helder zien (en voelen) en nauwkeurige neuroceptie. Als je bewust denkt en kiest vanuit je weten en je ZELF, kan het niet gebeuren dat je tegen jezelf ingaat. Dan zal je altijd beslissingen nemen die op één lijn zijn met wie je bent. Het betekent niet dat alles perfect gaat, het betekent dat ook als je fouten maakt het jouw leerproces is en van niemand anders. Jij blijft zelfsturend en verantwoordelijk. Dat is ook vrijheid. Zelfregulering brengt het niveau van waakzaamheid terug naar een passender niveau en vergroot ons gevoel van keuzevrijheid en keuzemogelijkheden.

Verlamd of levendig

Met catastrofaal denken vermijden we dat we in ons lichaam zijn, onderdrukken we onze gevoelens en raken we in plaats daarvan verstrikt in angst en planning. We hopen dat als we ons zorgen maken en nadenken over alles wat er mis kan gaan, we onszelf ertegen kunnen beschermen. Zo werkt het niet. Heel binnenkort zal ik over de kracht van denken meer schrijven en spreken. Omdat hoogbegaafde mensen zo intelligent zijn, zijn hun gedachten krachtiger dan gemiddeld en de kans op een trauma, op een depressie of een burn-out is groter.

Daarom wil ik je voor nu – met deze kerstdagen – een ding meegeven. Probeer nu je meer rust hebt en je kinderen niet meer heen en weer naar school of sport brengt tijd te nemen en probeer te voelen. Voel waar in je zenuwstelsel het verlamd voelt en waar levendig. Waar stroomt je energie vrij en wild en waar durft het niet te gaan? De intense energie moet je in je voordeel gebruiken. Jij leeft! Het is jouw leven! Het is niet het leven van de juf, van de werkgever, van je familie, van je collega, het is jouw leven en jouw energie. Jij bent verantwoordelijk voor het managen van die energie en van jouw leven.

Als je in alle rust de blokkades gaat voelen, als je je bewust wordt van je huidige staat van zijn, kun je er iets aan veranderen en verbeteren. Maar eerst voelen. Voelen kost tijd, je moet terug naar je lichaam durven. Je moet de externe haakjes durven los te laten. Niet plannen, niet organiseren, niet klagen, niet posten op social media. Alleen voelen in stilte. En kijk wat er dan gebeurt.

In het nieuwe jaar gaan we hiermee verder. De kracht van hoogbegaafde mensen zit hem niet in de hoogst mogelijke externe prestatie. Het zit hem in de diepst mogelijke onzichtbare prestatie, namelijk te leven zoals het leven bedoeld is.

Geniet van de kerstdagen!

Veel liefs,

Renata Hamsikova

 

 

 

Wil je het boek The Light In You aan jezelf of aan iemand anders cadeau geven? Bestel je eigen exemplaar op renatahamsikova.com en deel de liefde!