Hoogbegaafde en uitzonderlijk begaafde mensen zitten vaak in een keurslijf, van kleins af aan gemodelleerd naar de maatstaven van de middenmoot. Als je dit beseft, kun je je daaraan onttrekken, dan kun je je eigen weg kiezen en vrij worden. Ik wil je aanraden het te proberen. Het geeft een geweldig gevoel!

Jezelf zijn, hoe doe je dat?

Veel volwassenen komen er pas op hogere leeftijd achter dat ze hoogbegaafd zijn. Vaak via hun kind of omdat ze op hun werk vastlopen en een coach of een vriend hen erop wijst dat ze misschien hoogbegaafd zouden kunnen zijn. Soms kom je op latere leeftijd iemand tegen die weet dat hij hoogbegaafd is en omdat je zo’n goede klik hebt, besef je dat je ook hoogbegaafd bent.

Ben je jezelf of ben je je omgeving?

Hoe leer je een hoogbegaafd kind om te gaan met zijn authenticiteit? Hoe zal het kind tevreden zijn met wie hij is?

  1. Leg je kind uit wat het betekent om hoogbegaafd te zijn. Gebruik daarbij geen getallen maar praat over karakteristieken en gedrag, over behoeftes, gevoel, intensiteit etc.
  2. Vraag je kind om een denkbeeldige container voor zijn emoties te maken wanneer het zich niet veilig voelt om ze in het openbaar te uiten.
  3. Zoek een specialist die helpt met onderwijsaanpassing op school en counseling van je kind.
  4. Blijf volharden bij het zoeken naar de beste manier van onderwijs voor je kind, denk daarbij like there is no box en zoek de beste specialist waar jij en je kind een klik mee hebben.
  5. Probeer een band op te bouwen met de leerkracht en schoolmedewerkers, breng ze af en toe sterke koffie om vol te houden. Laat je niet leiden door twijfel, kom op voor de rechten van je kind en besef dat andere hoogbegaafde kinderen hier ook van profiteren.
  6. Je kind kan leren zichzelf te zijn als hij van anderen zichzelf mag zijn.
  7. Leer je kind sociale vaardigheden aan de ene kant om zich te redden in een omgeving waar hij niet inpast, zijn authenticiteit moet daarbij bewaard blijven. Aan de andere kant heeft je kind overlevingsstrategieën nodig om zich te redden in groepen van andersdenkenden terwijl het daarbij zichzelf kan blijven. – Ben jij een goed voorbeeld?
  8. Hoogbegaafde kinderen kunnen bazig en ongeduldig zijn, ze moeten weten dat andere kinderen anders denken, leren, redeneren… Leg dit aan je kind uit en leer hoe hiermee om te gaan .

Luister naar de podcast:

Terug naar het overzicht

Abonneer je op je favoriete platform:

Ik ben gewoon normaal
Ik ben gewoon normaal
Renata Hamsikova

Inzichten voor een hoogbegaafde rebel in wordingPodcast van Renata Hamsikova over uitzonderlijk begaafde en hoogbegaafde kinderen, hoe zij onafhankelijke, authentieke en vrije mensen kunnen worden, die zichzelf durven te zijn en hun potentieel leren gebruiken om te doen wat ze willen.