Hoogbegaafde meisjes onzichtbaar?

Online cursus voor ouders

Het is vaak moeilijk om hoogbegaafde meisjes te identificeren in de klas. Zoals een leerkracht zei: "Als ik door de ouders niet wist dat deze leerling hoogbegaafd is, zou ik denken dat zij een zwakke leerling is." Dit is één van veel ervaringen. Leerkrachten ontdekken in de klas de hoogbegaafdheid van meisjes vaak niet. Hoe dat kan? Dat leg ik uit tijdens de cursus ‘Hoogbegaafde meisjes onzichtbaar in de klas’.

Renata Hamsikova

Renata Hamsikova

Hoogbegaafde meisjes groeien op...

Je bent op mijn website wellicht terecht gekomen omdat je op zoek bent naar antwoorden. Is je dochter hoogbegaafd? Hoe kun je het weten als ze op school matig presteert? Zit je dochter niet lekker in haar vel? Is je dochter vroeger levendig en open geweest en kun je het nu niet meer zien?

Hoogbegaafde meisjes verdwijnen heel vaak uit beeld omdat ze zich vanaf dag een dat ze in een groep komen aanpassen. Ze willen het goed doen... Ze doen wat van hen verwacht wordt.

Deze aanpassing komt hen duur te staan. En dat merk jij nu misschien zelf als volwassen vrouw ook en je wilt je dochter helpen zichzelf te blijven.

Hoe herken je hoogbegaafde meisjes en welke begeleiding hebben ze nodig?

Hoogbegaafde meisjes hebben vaak te maken met sociale druk, die de oorzaak kan zijn van het verwisselen van prioriteiten. In een goedkeurende omgeving hadden ze zich misschien vrij gevoeld om zichzelf te zijn en door te gaan met hun interesses in alle onderwerpen die hen boeien. Op school is het vaak zo dat, door het verlangen naar vrienden, de tegenzin om op te vallen, de angst voor spot en de behoefte om geaccepteerd te worden hoogbegaafde meisjes aangespoord worden hun capaciteiten gemiddeld te laten lijken of zelfs als niet bestaand.

Zie je dat je dochter:

op school anders is dan thuis?
zich aanpast op school en niet laat zien wat ze kan?
zich sociaal wenselijk gedraagt?
op school te makkelijk werk krijgt?
onder de grote mate van aanpassing lijdt?
moeite heeft met aansluiting vinden in de klas?
gedesillusioneerd is?
niet meer naar school wil?

Deze cursus helpt je bij begeleiding van je dochter.

Zodra hoogbegaafde meisjes op school komen, passen ze zich aan. De aanpassing kan zo extreem zijn dat zelfs ouders twijfelen aan de hoogbegaafdheid van hun dochter. Door een goed ontwikkeld sociaal gevoel ‘verdwijnt’ vaak de cognitieve voorsprong van een meisje in een reguliere klas.

Deze zelfstudiecursus behandelt de volgende onderwerpen:

Is het altijd zichtbaar dat een meisje hoogbegaafd is?
Worden hoogbegaafde meisjes vroeg genoeg geïdentificeerd?
Wie zijn deze hoogbegaafde meisjes?
Wat hebben hoogbegaafde meisjes nodig?
Wat zijn de karakteristieken van hoogbegaafde meisjes?
Waar kunnen hoogbegaafde meisjes mee te maken krijgen?
Welke context is nodig voor de ontwikkeling in de klas?
hoogbegaafde meisjes online training

De cursus bestaat uit 5 video's

Plus je ontvangt een handout die je kunt gebruiken voor je aantekeningen. Het is belangrijk dat je de onderwerpen die in de cursus worden besproken koppelt naar de dagelijkse situatie van je dochter en dat je inzicht krijgt in wat ze nodig heeft. Als je daarin advies wilt hebben, kun je een video call met mij (Renata Hamsikova) boeken. Zie daarvoor de mogelijkheid verderop deze pagina.

Wat is hoogbegaafdheid?

Voordat je meer gaat leren over wie hoogbegaafde meisjes zijn en wat ze nodig hebben is het belangrijk de basis te kennen over hoogbegaafdheid. Dat leer je in de eerste les.


Wie zijn hoogbegaafde meisjes?

Volgens een onderzoek zijn er net zoveel hoogbegaafde jongens als meisjes. In een klas worden vaak meer jongens dan meisjes als hoogbegaafd geïdentificeerd. Zelfs ouders van hoogbegaafde meisjes hebben vaak niet door dat hun dochter hoogbegaafd is.

Wat hebben hoogbegaafde meisjes nodig?

Hoogbegaafde meisjes lopen tegen een paar andere struikelblokken aan dan hoogbegaafde jongens. Daar moet je je als ouder en als leerkracht bewust van zijn, zodat je je dochter/leerling adequaat kunt begeleiden.

Waar kunnen hoogbegaafde meisjes mee te maken krijgen?

Hoogbegaafde meisjes voelen de sociale druk vaak meer dan jongens. Dit brengt een aantal specifieke uitdagingen met zich mee.

Wat kunnen ouders en onderwijzers doen?

Er zijn mogelijkheden om hoogbegaafde meisjes te signaleren in de klas. Hiervoor is een aantal aanpassingen in de benadering en het onderwijsaanbod nodig. Meer hierover leer je in dit hoofdstuk.

Extra mogelijkheid

Als je de cursus hebt doorlopen en je blijft met vragen zitten, kun je een video call reserveren voor maatwerkadvies over je dochter.

Hoe volg je de cursus:

Kopen

Je betaalt met iDEAL via de knop op deze webpagina. Na je betaling ontvang je een e-mail met een wachtwoord en de link naar de cursuspagina op de website van IeKu Advies waar je alle hoofdstukken en andere bestanden kunt downloaden.

Leren

Je kunt alle hoofdstukken direct bekijken of opslaan op je computer. Zolang je je wachtwoord bewaart, kun je bij deze opnames komen.

Mogelijke feedback

Als je toch behoefte hebt aan persoonlijk advies of meer input, kun je kiezen voor oudercoaching of een van de live masterclasses.

Ik begon al te twijfelen aan de mogelijkheden van mijn dochter. Ze laat het op school niet zien en de leerkracht gelooft niet dat ze een voorsprong heeft. Dat had ze althans in de kleuterklas, maar nu lijkt het weg. Met jouw tips in deze cursus kan ik haar beter helpen!

Esther

Mijn dochter is getest als hoogbegaafd, maar omdat ze het in de klas niet laat zien, gelooft de leerkracht niet dat ze hoogbegaafd is. Ik zie nu in (door jouw cursus) dat ik er morgen achter aan ga en dat ik mij niet laat wegsturen met "ik zie het niet". Ik ga vechten voor mijn dochter! Bedankt.

Monica

57 euro

5 video lessen

hand-out met vragen

link naar aanvullende artikelen en informatie

Meer verdieping?

Als je nog veel meer te weten wilt komen over hoogbegaafdheid, bestel dan het boek Intens, authentiek en vrij met ruim 400 pagina's aan inhoud en inzichten.

Gaat er iets mis tijdens de bestelling: geen paniek - het internet doet soms rare dingen - stuur ons een e-mail en ik neem contact met je op.

Belangrijk: Wanneer je op de ‘Bestel nu’-knop klikt, ga je naar een speciale pagina. Klik op ‘Afrekenen’, vul je gegevens in en kies de betaalmethode. Nadat de betaling is ontvangen, ontvang je een e-mail met alle gegevens van de training.

Op alle diensten van IeKu Advies zijn de algemene voorwaarden van toepassing.