RENATA HAMSIKOVA

Renata Hamsikova – maatwerkspecialist voor 145+ IQ kinderen en volwassenen

VOOR EEN UNIEK INDIVIDU IN DE INCLUSIEVE WERELD.

Welkom op de website van IEKU Advies! Ik ben Renata Hamsikova, specialist uitzonderlijke begaafdheid. Ik ben blij dat je mijn website gevonden hebt, want ik ben er voor je! Of je nu een ouder van een uitzonderlijk begaafd kind bent (ook al weet je het niet zeker, want testen werkt meestal niet) of dat je een tiener bent of een volwassene, of misschien ben je een professional die je cliënten of leerlingen wil helpen en een sparringspartner nodig heeft. Hoe dan ook, neem gerust contact met mij op en ik zal met je meedenken.

Ik wijd mijn professionele leven aan het helpen van uitzonderlijk begaafde kinderen en volwassenen om zichzelf te zijn en te blijven. Er is nog lang niet voldoende juiste aandacht voor de diversiteit van hoogbegaafde kinderen. Ouders en leerkrachten weten vaak niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Het resultaat is dat veel hoogbegaafde kinderen verkeerd beoordeeld worden en op de verkeerde plek terechtkomen. Inmiddels ben ik niet alleen specialist in uitzonderlijke begaafdheid maar ook een mensenrechtenactivist :). Uitzonderlijk begaafde kinderen worden namelijk nog steeds gediscrimineerd, uitgesloten van passende begeleiding en gedwongen zich aan te passen aan het gemiddelde.

Het logo van IEKU Advies is geïnspireerd op het verhaal van Stephanie Tolan, een Amerikaanse kinderboekenschrijfster. Je kunt de vertaling hier lezen. Waarom heb ik een klik met uitzonderlijk begaafde kinderen? Omdat ik ook een jachtluipaard ben. Ik ben een jachtluipaard in mijn bedrijf: scherp, snel, gericht op het doel – het welbevinden van de kinderen, vooruitstrevend, uniek, eigenzinnig, relevant. Dit alles uit zich in mijn aanpak en adviezen.

De bewustwording creëren dat ieder kind het recht heeft om te zijn wie het is, een individu dat de inclusieve wereld zelfredzaam en zelfsturend aankan, is mijn belangrijkste missie.

Mijn doel is het uitzonderlijk begaafde kind en de ouders te begeleiden in de zoektocht naar zichzelf om een hoogbegaafde rebel te kunnen zijn, een intens, authentiek, autonoom en vrij mens.

Aanpak vanuit het hart en mensgericht

Ik heb onder andere de opleiding ECHA Specialist in Gifted Education aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gevolgd. Mijn drijfveer is het welbevinden van kinderen (en van hun ouders). Ik werk altijd mensgericht. Ik laat mij niet storen door verborgen agenda’s van besturen of samenwerkingsverbanden of zogenaamde tekorten aan budgetten. Ik kijk naar de behoeftes van het kind, die zijn altijd mijn uitgangspunt. De nationale en internationale wetgeving en verdragen ondersteunen deze aanpak. Ontwikkelingsgericht adviseren en spiegelen in menselijkheid bij begeleiding van uitzonderlijk begaafde kinderen zijn voor mij belangrijke punten. Mijn motto is:

THERE IS NO BOX.

Ik ben geregistreerd in het Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid en naast de European Council for High Ability ben ik lid van the World Council for Gifted and Talented Children en Mensa Worldwide.

My name is Renata Hamsikova, the specialist in the Netherlands in high and exceptional giftedness (IQ 145+). I’m glad you found my website because I’m here for you! Whether you’re the parent of an exceptionally gifted child (even if you can’t be certain because tests rarely show real giftedness) or a teenager or an adult or a professional who wants to help their clients or students and is in need of a sparring partner. Whatever the reason, don’t hesitate to get in touch with me and let me help.

Find out more about Renata Hamsikova and her movement Highly Gifted Rebel in the making.

Renata Hamsikova

Hoogbegaafde rebel

Ik leef vanuit mijn authenticiteit. Dat is niet altijd zo geweest. Het is met vallen en opstaan gegaan. Dan weer mezelf zijn, dan weer niet, afhankelijk van de omgeving en de mensen om me heen. Wat ik nu ben, ben ik altijd geweest, maar ik verstopte het. Nog laat ik meestal niet helemaal mezelf zien. Waarom niet? Omdat de meeste mensen de intensiteit en diepte niet begrijpen. Dat is begrijpelijk, eenieder heeft gelijkgestemden nodig. Zo ook uitzonderlijk begaafde mensen. Ik weet hoe hoog mijn IQ is, maar ik praat er niet over. Het is niet relevant voor anderen. Het is alleen relevant voor mij, zodat ik mezelf leer begrijpen en mensen zoek die bij me passen. Dat zoeken naar mensen gaat op gevoel. Ik zoek eigenlijk niet, ik kom ze tegen. Ik voel dan meteen of er een klik is en of ik met een gelijkgestemde te maken heb. Hoewel ik het liefst alleen een boek lees of in de natuur loop, in mijn rebellie ben ik sociaal en betrokken. Ik ben ervan overtuigd dat juist delen met anderen en iets teruggeven aan de maatschappij belangrijk is. Voor mij gaat vrijheid samen met een grote verantwoordelijkheid. Ik wil mijn mogelijkheden inzetten en gebruiken om anderen te helpen, omdat ik het kan.

Wortels van authenticiteit

Als kind raakte ik in de problemen omdat ik te energiek, te luid, te spraakzaam, te nieuwsgierig, te gevoelig, te ongeremd en te overweldigend was. Ik miste de kennis om te beseffen dat ik gewoon was en deed wat een uitzonderlijk begaafd, authentiek kind van nature doet: mijn eigen gang gaan en me niets aantrekken van de meningen van anderen. De houding van mijn ouders, die allesbehalve conformistisch waren, versterkte dit en dat in het communistische systeem van Tsjechoslowakije in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Mijn moeder weigerde lid te worden van de communistische partij, wat haar moeder ook al had geweigerd. Mijn oma als professor aan de universiteit van Praag en mijn moeder als een leidinggevende. Mijn vader had een internationale motorclub opgericht waar jaarlijks tientallen westerse motorrijders kwamen en waar Engels de voertaal was. Hij heeft vaak op een politiebureau moeten doorbrengen voor een verhoor. Bij ons thuis werd over alles openlijk gesproken en als kinderen wisten we dat we dit niet naar buiten moesten brengen. Op deze manier heb ik snel geleerd om mijn eigen weg te kiezen en vooral om zelfstandig na te denken.

Het was nooit de bedoeling dat ik de wereld in mijn eentje zou veranderen. Het is mijn bedoeling dat ik de wereld help te veranderen door uitzonderlijk begaafde mensen, mensen zoals jij, te helpen zichzelf te zijn waardoor we met zijn allen impact kunnen hebben op het geheel en onze planeet een betere plaats kunnen maken voor iedereen.

Als ik terugkijk op hoe mijn leven tot nu toe is verlopen, lijkt authentiek jezelf kunnen zijn een rode draad. Het uit zich in mijn werk, waarin ik altijd vooruitstrevend en vernieuwend probeer te zijn en het uit zich in mijn privéleven. Ik wil mensen inspireren zichzelf te durven zijn, hun innerlijke kind terug te vinden en te leven vanuit hun authenticiteit.

Verdwijnen in de massa is geen optie. Dan ga je geestelijk dood. Mentale vrijheid en durven zijn wie je bent, is het belangrijkste voor intelligente mensen.

Mijn visie is om uitzonderlijk intelligente mensen te helpen de conditionering en opgebouwde trauma’s van generaties te doorbreken en weerbaar en onafhankelijk te zijn. Zich niet meer in het hokje te laten duwen. Hen helpen te leven in echte, mentale vrijheid. Alleen dan kunnen ze een betekenisvolle bijdrage leveren aan onze planeet en aan de mensheid.

BE BRAVE, BE FEARLESS, BE FREE!

Tot snel, Renata Hamsikova

Hier vind je de pagina voor de media.

Ik heb nog een andere website renatahamsikova.com, waar ik publicaties en foto’s deel en waar je meer kunt lezen over mijn boek The Light In You.

Renata Hamsikova

Bij deze wil ik graag mijn complimenten geven voor de Glossy die je gemaakt hebt: ‘Hoogbegaafde kinderen versnellen niet’ is echt een heel goed bruikbaar en concreet hulpmiddel bij de zoektocht naar oplossingen voor hoogbegaafde kinderen. Ik werk als intern begeleider op een basisschool in Den Haag en kan de kennis direct gebruiken. Ik ga deze week direct een gesprek plannen met ouders van een leerling waarbij ik vermoedens heb. Heel fijn dat er ook zoveel theoretische bronnen vermeld staan.

Tevreden klant

Met heel veel plezier heb ik je nieuwe glossy gelezen. Hoewel ik al veel kennis heb, las ik er weer mooie dingen in. Juist door de manier waarom je dingen bij elkaar hebt gezet. Heel mooi! Juist het woord empathie kwam heel erg binnen. Toevallig ben ik met een plusklas bezig en hadden we het over grenzeloos kunnen zijn, vanuit het grote invoedend vermogen. Hier past empathie, het is het juiste woord op de juiste plek. Ik heb de afgelopen week al veel mensen blij kunnen maken, met de heldere uitleg die ik nu kan geven.

Annette Damman

Ik wil graag even kwijt hoe fantastisch het is dat je zo opkomt voor deze groep kinderen. En ik erg veel kracht put om door te blijven vechten voor mijn kind. Want zo voelt het vaak als het weer dreigt “mis” te lopen. Maar de helder geformuleerde kennis die jij publiceert geeft mij weer veel kracht. Heel veel dank hiervoor.

Liefs, Alice

Alice
Jane Goodall Institute
European Council for the High Ability
Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid
Mensa Worldwide
World Council for Gifted and Talented Children
CRKBO Docent