Zelfsturing is vitaal voor hoogbegaafde kinderen

Zelfsturing en zelfdiscipline zijn aangeleerde vaardigheden, zoals alle andere vaardigheden (kijk hiervoor naar deze module). Het zijn moeilijk te leren vaardigheden omdat hoogbegaafde kinderen op school geleerd wordt zich aan te passen en doen wat hen gezegd wordt. Van zelfsturing is geen spraken en dus kan er ook geen intrinsieke motivatie zijn en geen zelfdiscipline.

Renata Hamsikova waarom doe ik wat ik doe

Hoogbegaafde rebel kan alleen met zelfsturing zijn eigen weg volgen en zichzelf durven zijn

Ouders moeten hun kinderen innerlijke discipline leren, hem leren zijn gedrag onder controle te krijgen, hem helpen verantwoordelijkheid en zelfsturing te leren, zodat hij in vrijheid kan leven. Discipline maakt je geïntegreerd, geeft je een zekere kristallisatie. Autoriteit betekent slavernij, ook al is het geestelijke slavernij. Discipline betekent een organisch, harmonieus leven leiden. Een kind moet leren hoe het zich gedisciplineerd houdt zonder autoriteit, hoe het zelfsturing en verantwoordelijkheid kan ontwikkelen. Hoogbegaafde mensen zijn van nature autonoom. Discipline kan je helpen autonoom te blijven. Naast alle andere vaardigheden (kijk naar de module over vaardigheden) is discipline en zelfsturing vitaal, omdat het je in de gelegenheid stelt je eigen weg te blijven volgen, vanuit je autonomie.

Juist omdat hoogbegaafde en uitzonderlijk begaafde kinderen anders zijn en hun omgeving intens ervaren en mede door hun karakteristieken als hooggevoeligheid, moeten ze leren ook met hun emoties en input van buitenaf om te gaan. Daarbij is soms zelfsturing nodig, omdat de ouder of een andere helpende hand niet altijd in de buurt is. Het kind moet leren te vertrouwen op zijn eigen oordeel, zelfsturend zijn.

Deze module heb ik gemaakt aan de hand van jarenlange ervaring met begeleiding van hoogbegaafde kinderen en hun ouders.

Bekend van:

Zelfsturing betekent voor jezelf denken. De gedachten van anderen houden ons gevangen als we niet voor onszelf leren denken.

Voor jezelf leren denken begint al bij nadenken over hoe je iets wilt leren, hoe je iets wilt ontdekken. Om dat te leren heb je ruimte nodig. Ruimte van ouders en leerkrachten. Als je je kind (of leerling) discipline wilt bijbrengen, moet je hem de RUIMTE geven om te leren. Dan moet je soms een stap terug doen terwijl je het kind de nodige vaardigheden leert. Wat betekent voor jou zelfdiscipline en zelfsturing? Hoe krijg je het voor elkaar? Hoe leef je onafhankelijk en vrij en hoe bepaal je welke kant op je wilt met je leven, met je dagelijkse bezigheden en met je gedachten?

Tijdens het volgen van deze module leer je onder meer:

Wat is discipline
Hoe kun je je kind discipline aanleren (vanuit zijn intrinsieke motivatie)
Welke disciplinestijlen zijn er en welk invloed hebben ze op een kind
Over discipline en zelfmanagement
Over zelfsturing, fasen van zelfsturing met strategieën 
Over manieren die je kunt inzetten om een kind zelfdiscipline te leren
Deze module is niet bedoeld voor kinderen maar gaat over kinderen. En het geeft ook inzichten aan volwassenen.

PRIJS 65,00 EURO

DISCIPLINE EN ZELFSTURING VAN HOOGBEGAAFDE KINDEREN

inzichten over het aanleren van discipline en zelfsturing
handvatten hoe je je kind zelfdiscipline kunt leren
invulschema's en overzichten

Vragen en antwoorden

Wat gebeurt er nadat de betaling is gedaan?

Nadat je via de shoppingcart hebt afgerekend, ontvang je een e-mail met een bevestiging en de inlog gegevens. Om de module te kunnen volgen heb je namelijk een wachtwoord nodig. Bewaar dit goed en deel het niet met iedereen. Als je vragen hebt na afloop en als je behoefte hebt aan een adviesgesprek of anders, neem gerust contact met mij op (door een mail te sturen naar mijn assistente Jessica) en dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Als er tijdens het afrekenen iets misgaat of als je geen mail met link ontvangt, kun je met mij contact opnemen. Kijk bij een afwezige mail eerst in je spam, want dat gebeurt wel vaker dat er een mail in de spambox belandt.

Ik heb al veel over hoogbegaafdheid en uitzonderlijke begaafdheid  gelezen. Zal ik hier echt nog niets aan hebben?

Een goede vraag. Ik heb ook enorm veel gelezen en geleerd over hoogbegaafdheid, maar toch leer ik iedere dag weer iets nieuws. Niet per se over hoogbegaafdheid. maar vooral over vaardigheden die je weerbaar en onafhankelijk maken.

Als je veel leest, krijg je veel informatie, maar dan zit je dan. Zonder een plan en tips voor je eigen gezin en je kind(eren). Er zijn genoeg algemene boeken die over algemene dingen gaan. Deze module richt zich niet op straffen of belonen,  dat werkt niet bij hoogbegaafde kinderen. Er is een andere manier nodig om het kind discipline en zelfsturing aan te leren.

Ik ben een leerkracht, heb ik dan ook iets aan deze module?

Als leerkracht heb je zeker iets aan deze module. Je krijgt meer inzicht in wat hoogbegaafde leerlingen nodig hebben en waarom het soms niet lukt om hen de nodige vaardigheden aan te leren. Aan de hand van de inhoud van deze module kun je leerling helpen zelfdiscipline te ontwikkelen.

Krijg ik een korting als ik meerdere modules afneem?

Mijn antwoord op deze vraag is simpel: nee. Ik doe niet aan twee voor de prijs van een mentaliteit, omdat ik achter de inhoud van mijn trainingen en cursussen sta en omdat het vaak om unieke content gaat.

Wil je nog meer leren?

ONLINE

Als je in je eigen tempo en omgeving wilt leren of als je niet in de gelegenheid bent om persoonlijk naar een dag te komen, heb ik voor je modules en complete cursussen die je zelfstandig kunt volgen.

LIVE

Tijdens het schooljaar kun je meedoen aan diverse inspiratiedagen en trainingen. Kijk in de agenda en doe mee, want je krijgt veel input en je kunt vragen aan mij stellen. Tot snel!

BOEKEN

Mijn laatste boek Intens, authentiek en vrij met ruim 400 pagina's is voor vele mensen een life changer geworden. Kijk hier naar nog meer publicaties.

iets te vragen?

Als je vragen hebt over deze module of andere zaken, stuur mij gerust een e-mail via de assistente. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.