IK BEN GEWOON NORMAAL

Koop dit T-shirt en steun een jachtluipaard !

Een initiatief van IEKU Advies.

Dit is Jesse en hij is de trotse drager van het Ik Ben Gewoon Normaal T-shirt.

Wil je ook zo'n coole T-shirt? Bestel hem dan en steun daarbij een jachtluipaard. Ik zal je hieronder het verhaal van het T-shirt én de jachtluipaard vertellen.

Het verhaal

De jachtluipaard zit in de logo van IEKU. Je vraagt je misschien af waarom. De langere versie van het verhaal kun je hier lezen. De kortere versie kan ik je zo vertellen:

Een jachtluipaard kun je vergelijken met een hoogbegaafd persoon. Hij heeft een prooi nodig, iets wat voor hem relevant is en waardoor hij zijn best wil doen en waarvoor hij zijn motivatie en krachten wil inzetten om het te krijgen of bereiken. Maar dat hoeft niet 24/7, juist niet, het kan maar heel even duren, als hij de behoefte heeft en vanuit zijn autonomie en intrinsieke motivatie een besluit neemt, kan hij een topprestatie leveren. En dan gaat hij weer rustig onder een boom liggen. Wat een topprestatie is, bepaalt de jachtluipaard zelf, daar heeft hij de standaards van anderen niet bij nodig. Een zebra zal voor een jachtluipaard niet bepalen wat hij nodig heeft of wat hij moet doen. Of denk je van wel?

Hoogbegaafde mensen willen ook niet steeds een topprestatie leveren en bovendien willen ze zelf bepalen wat ze doen of leren en wanneer. Laten zien wat je kunt aan de hand van gemiddeld geldende maatstaven is sowieso niets voor een jachtluipaard, want hij is niet gemiddeld. Dus een "prestatie" leveren is meer een verwachting van de omgeving. Omdat de omgeving (lees: de meeste mensen) een verkeerd beeld hebben van wat hoogbegaafdheid werkelijk betekent. Hoogbegaafdheid heeft niets te maken met prestaties of iets moeten bereiken of moeten laten zien hoe  goed je bent.

Hoogbegaafdheid heeft te maken met autonomie, je eigen weg kiezen, je intelligentie inzetten om te bereiken wat je wilt, om het bredere plaatje te zien en zo te leven dat je kunt bijdragen aan het welbevinden van velen. Of het nu is door je werk, je ideeën, je kunst, het kan van alles zijn.

Bovenal heb je de behoefte om jezelf te kunnen zijn, zoals een jachtluipaard: autonoom, zelfredzaam, zelfsturend, onafhankelijk, je eigen weg volgend, met respect voor je leefomgeving.


Ik ben gewoon normaal : kinderen in mijn praktijk vertellen regelmatig hoe moeilijk ze het vinden in de klas, hoe ze zich moeten aanpassen en hoe moeilijk alles gaat in hun ogen. Ze roepen dan: ik wil gewoon normaal zijn!!

Maar HOOGBEGAAFD ZIJN IS NORMAAL! En het is geweldig, want jezelf zijn is geweldig. Als je je niet stoort aan wat anderen vinden, tenminste. Het wordt door anderen als niet normaal gezien omdat de meeste mensen op elkaar willen lijken. Lekker veilig en makkelijk. Het anders zijn wordt telkens benadrukt door de omgeving, niet door het hoogbegaafde kind zelf. Daarom is het ongelooflijk belangrijk dat kinderen van hun ouders leren dat ze volkomen normaal zijn, alleen niet gemiddeld. (Als je meer te weten wilt komen over  hoe je onafhankelijk wordt van een massa, hoe  je een hoogbegaafde rebel wordt, kun je hier meer over lezen.)

En zo is het idee voor dit T-shirt met de tekst Ik ben gewoon normaal ontstaan, wat ook de naam van mijn podcast is geworden.

Why should I stretch? Does a cheetah stretch before it chases its prey?

Cheetah Outreach Somerset, Zuid-Afrika

Deze cheetah opvang heb ik zelf bezocht en gezien met hoeveel liefde de dieren verzorgd worden. Je vindt daar oude dieren, maar ook dieren die in een val van boeren zijn gelopen of die door jagers of anders zijn verminkt. Ze worden verzorgd en indien mogelijk weer zo snel mogelijk vrijgelaten.

Hier kun je meer lezen over de opvang.

De volledige opbrengst van de verkoop van deze T-shirts gaat naar de cheetah opvang.

Wil je een shirt bestellen?

Stuur ons een e-mail met je bestelling. Je ontvangt daarna een betaal-link. De T-shirts zijn te koop in S,M en L maten voor vrouwen of mannen. Een S-maat voor vrouwen is gelijk aan maat 36. De kleur is zwart en het is een goede kwaliteit.

PRIJS: 30 euro inclusief de verzendkosten.


Het kan zijn dat jouw maat of soort net uitverkocht is, we doen natuurlijk ons best om het zo snel mogelijk op te sturen.

Voor de zekerheid, breedte van de shirts als ze plat liggen:

Dames S = 39cm, M = 42cm, L = 45 cm, XL = 47cm

Heren M = 55cm, L = 57cm, XL = 60cm

Bedankt voor je bijdrage!

Wil je meer weten over hoogbegaafdheid, lees dan verder op de website van IEKU.

Zie je! Groet, Renata Hamsikova