We wonen in dit wonderbaarlijke systeem dat aan elkaar hangt van regeltjes en dingetjes. Als je even blaast valt alles omver, het wordt bij elkaar gehouden door angst. Die angst is zo groot, dat het systeem erg stevig lijkt. Intussen… heeft niemand waar ze recht op hebben (ik bedoel niet materialistisch) en leeft bijna iedereen in ellende, gebaseerd op angst en onvermogen om zelfstandig te denken.

Het denken en voor jezelf opkomen heb je niet geleerd omdat je gewend bent in het systeem te overleven. Je zit je hele leven lang in een survivalmode en je hebt het niet door, het is je manier van ZIJN geworden.

Iedere dag spreek ik kinderen en volwassenen die het ontbreekt aan vaardigheden om eigen keuzes te maken en die zich in leven houden door rationalisaties en aannames. Ze zitten vast in een of ander patroon. Of het nu het schoolsysteem, je eigen denkpatroon, het gezinssysteem of welk systeem of patroon dan ook is.

Een mens heeft zich aangepast om in dit soort extreem stugge samenlevingen te overleven. Maar vraag mij niet hoe. Psychologen, psychiaters en andere specialisten hebben hun handen vol aan mensen met psychische problemen, diabetes, hartkwalen, te veel stress, burn-outs, hoofdpijnen, depressies… dat alles komt te veel aan bod. Mensen hebben over het algemeen weinig inzichten en vaardigheden, ze kunnen amper kritisch denken, voor zichzelf opkomen, een eigen weg kiezen, staan achter hun besluiten, verantwoord voor hun lichaam zorgen – of überhaupt een besluit nemen of stevig in hun schoenen staan. Ze zijn vatbaar voor groepsdruk, gemakkelijk te beïnvloeden door de massamedia en volgen blind wat daarin staat of gezegd wordt. Ze geloven wat er op televisie gezegd wordt en ze vragen zich niet waarom. Ze stellen bijna nooit de vraag: ‘waarom?’, behalve als er bij Albert Heijn hun lievelingsbrood op is.

Waarom vraagt bijna niemand waarom?

Oké. Denk nu na over wat ik tegen je probeer te zeggen. Maar knik niet zelfingenomen ja, ja, ja om daarna weer weg te zwijmelen in een feel good gevoel van: ‘ja, ze heeft gelijk, zo is het inderdaad’. Nee, WANT IK HEB HET OVER JOU. IK HEB HET OVER ONS. Over ons allen die alleen maar ja knikken en een feel good gevoel najagen door mooie foto’s op Instagram te kijken en ‘inspirerende’ artikelen te lezen. Mijn artikelen zijn pas inspirerend als ze je werkelijk ergens toe inspireren, namelijk tot een INNERLIJKE VERANDERING. Als je werkelijk nadenkt over wat ik in mijn artikelen en boeken schrijf (of in alle andere boeken die je leest) en kiest wat voor jou is, wat over jou gaat en dus KIEST WAT JIJ WILT VERANDEREN, dan pas heeft het zin en dan pas zijn dit soort artikelen inspirerend.

Om te veranderen hoef je niet per se naar de sportschool of vegetarisch te eten. Je hoeft niet ergens heen of iets duurs aan te schaffen om in actie te komen. Je hoeft geen abonnement te nemen of ergens lid van te worden. Nee. JE MOET NU BESLUITEN OM JE MINDSET TE WILLEN VERANDEREN. Dat is alles, het kost niets, je hoeft niet eens je bed uit, je hoeft niet eens te bewegen, voor nu dan. Neem alleen een besluit. Daarna komen de stappen. Die stappen zijn mooi, want ze leiden je naar iets prachtigs.

En nee, ik kom niet met een aanbod voor een cursus. Want een zoveelste cursus geeft je alleen maar weer zo’n feel good gevoel en er verandert geen snars. Je hebt geen cursus nodig, je moet NU BESLUITEN dat je kritisch wilt denken, dat je wilt oefenen in jezelf te voelen, iedere ochtend in stilte even de tijd nemen om jezelf te voelen (je kunt het zonder een instructievideo, geloof me, gewoon ademen en op je lichaam letten), dat je aan jezelf wilt werken en jezelf verbeteren, dat je de vraag WAAROM blijft stellen, zo vaak mogelijk op een dag – en dat kun je ook zonder een cursus, want dat kon je vroeger als kind al, maar dat hebben ze je afgeleerd omdat het niet beleefd was of omdat het brutaal was.

Dus de vraag WAAROM? komt er vanaf nu bij ons allemaal in. En als iemand zich daardoor ongemakkelijk voelt of als ze jou als brutaal ervaren, dan is dat maar zo. Want we zijn bezig met een MINDSETVERANDERING. We zijn niet bezig met iemand te pleasen.

Zo kun je, geheel zonder instructievideo of dure training, alvast een bijdrage aan de wereldverandering leveren.

Deze twee dingen kun je daarvoor doen:

  1. ‘s Ochtends vroeg, nog voordat je begint te rennen en organiseren, een kop koffie of thee nemen en dan zitten en op je adem letten. Genieten van jezelf en dat je ademt! Minimaal 15 minuten.
  2. Zo vaak mogelijk op een dag je de vraag WAAROM? stellen. En natuurlijk, je geeft of zoekt zelf antwoord. Je blijft vragen stellen en je blijft je verwonderen.

Met deze twee stappen, als we dit allemaal vanaf nu werkelijk doen, doorbreken we de impasse van de mensheid. De impasse waar een paar zelfingenomen mensen ons vertellen wat we moeten doen. OMDAT WIJ HEN DE KANS GEVEN EN HEN TE SERIEUS NEMEN.

Omarm de vaardigheden van de intelligente rebel en kom op voor jezelf en kom daardoor op voor ons allen.

En voor nu: ga meteen over tot actie en stel je de vraag waarom? Schrijf die vraag op en hang het op zoveel mogelijk plekken in je huis. WE GAAN DE BOEL NU ECHT VERANDEREN.

Deel je ervaringen en ideeën hieronder, om anderen te inspireren.