Hoogbegaafdheid is iets waar sommige kinderen al weten dat ze het hebben, voordat ze op school komen. Misschien hebben hun ouders dat verteld. Of ze zijn er zelf achtergekomen dat ze niet zoals andere leeftijdgenoten zijn. Maar wat betekent hoogbegaafd zijn? Misschien heb je vragen zoals: Waarom ben ik hoogbegaafd? Betekent het dat ik alleen goede cijfers moet halen? Ben ik raar? Heb ik een hoog IQ? Ben ik nu automatisch goed in alles? Waarom zit ik in de plusklas en niet mijn vriend, die haalt betere cijfers dan ik. Betekent het dat ik nooit fouten mag maken? Ben ik beter dan de rest? Volwassenen vertellen niet altijd alles wat je zou moeten weten over hoogbegaafdheid. Ze zijn misschien bang dat je je te anders zal voelen of dat je naast je schoenen gaat lopen of dat je je alleen zal voelen omdat je anders bent. Maar het verzwijgen is niet goed. Je moet juist weten wie je bent, dat het niet vreemd is dat je anders bent. Ieder kind is waardevol, belangrijk en speciaal. Ook degenen die anders (lijken te) zijn. Als je meer wilt weten over intelligentie en hoe het gemeten wordt, klik hier.

Wat vind je zelf van het hoogbegaafd zijn?

Kinderen die ik deze vraag stelde, gaven onder meer de volgende antwoorden:

 • “Het hangt er vanaf hoe ze het bedoelen. Wanneer iemand mij een compliment geeft, vind ik het leuk. Maar als ze mij uitlagen vind ik het niet leuk.”
 • “Soms vind ik het niet leuk omdat ik mij dan anders voel terwijl ik hetzelfde als de rest ben.”
 • “Ik voel mij een buitenbeentje.”
 • “Het kost mij de grootste moeite om de makkelijke dingen te leren. Dat vind ik erg, omdat ik juist erg slim zou moeten zijn.”

Ik heb aan kinderen de volgende twee vragen gesteld en dit zijn hun antwoorden.

Wat zijn de beste dingen aan het hoogbegaafd zijn?

 1. De plusklas vind ik leuk.
 2. Ik werk met het routeboekje en sla saaie dingen over.
 3. Ik leer heel snel.
 4. Ik mag deelnemen aan speciale activiteiten, bezoeken en projecten.
 5. Ik vind op school alles makkelijk te begrijpen.
 6. Mijn ouders begrijpen mij.
 7. Mijn vrienden en andere kinderen kijken soms tegen mij op.

Wat zijn de ergste dingen aan het hoogbegaafd zijn?

 1. Ik ben erg slim maar de kinderen in mijn klas vinden het niet leuk.
 2. Ik moet extra werk maken op school.
 3. Ik word ermee gepest dat we slim zijn.
 4. Andere kinderen verwachten te veel hulp van mij.
 5. Wat we op school doen is te makkelijk en het verveelt mij.
 6. Wanneer ik eerder klaar ben met het werk, mag ik meestal niet vooruitwerken.
 7. Mijn vrienden en klasgenoten begrijpen mij niet altijd.
 8. Mijn klasgenoten vinden mijn werkstukken te moeilijk.
 9. Ouders, leerkrachten en zelfs de vrienden verwachten te veel van mij. Ik zou altijd de A’s moeten halen en steeds mijn best doen.

Hoogbegaafdheid: de nadelen

Het klinkt allemaal wel mooi, hoogbegaafd zijn… maar het heeft in de meeste gevallen helaas ook nadelen. Als hoogbegaafde ben je heel alert en neem je goed waar, maar daardoor ben je soms ook (over)gevoelig. Je verveelt je snel als je in een groep zit die langzamer denkt en leert dan jij. Mensen begrijpen je gedachtensprongen en gevoel voor humor vaak niet. Soms voel je je daardoor eenzaam en ‘anders’ dan je klasgenoten. Je kunt problemen krijgen in het maken van contact met anderen. Hierdoor word je misschien agressief of trek je je juist terug. Het kan zijn dat je slechter presteert dan je gezien je capaciteiten zou kunnen. Misschien doe je dat om erbij te horen of aan de druk tot topprestaties van je omgeving (of van jezelf) te ontkomen. Deze site heb ik onder andere gemaakt om je een beter inzicht te geven in het denken, handelen en leven van hoogbegaafde kinderen. Misschien mis je een onderwerp of misschien heb je zelf iets meegemaakt dat hier niet staat. Dan hoor ik het graag van je. Je kunt mailen naar het e-mail adres renata@ieku.nl.

NB Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen.