Hoogbegaafd zijn komt vaak in de media als iets wat helemaal niet leuk is. Maar dat is helemaal niet zo. Als je de labels weglaat en er anders naar kijkt, kun je ook anders naar jezelf kijken. Het is leuk om jezelf te zijn!

De maatschappij wil dat je een schaap bent. Je bent misschien een cheetah maar je moet toch doen alsof je een schaap bent. Maar als je een cheetah dwingt om een schaap te zijn, wordt hij ongelukkig. Het is niet natuurlijk. Je voelt je minderwaardig. Als je besluit een cheetah te blijven – als je durft te zijn wie je bent – is de kans groot dat je een buitenstaander wordt. Daar moet je tegenkunnen. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat op eigen benen staan, volledig onafhankelijk, autonoom, authentiek en sterk een geweldige ervaring is. Ik gun het iedereen. Je moet de onvoorspelbaarheid van het leven aankunnen. Nieuwe inzichten ontdekken.

Beantwoord deze vragen eens:

  1. Zeggen mensen je niet zo pessimistisch te zijn terwijl je ze juist iets duidelijk probeert te maken?
  2. Voel je je soms overvallen door de pracht van een zonsondergang, sterk ruikende parfums, slechte architectuur, niet consequente uitspraken van anderen, vrienden die steeds van alles van je willen, drukte op feestjes, nietszeggende gesprekken?
  3. Heb je weleens gedacht dat je ADHD of OCD hebt omdat anderen je ‘te veel’ vinden?
  4. Ben je dol op leren, nieuwe dingen ontdekken, lezen, maar heb je een hekel aan studeren?
  5. Vertellen je gevoel en intuïtie je wat je vrienden, familieleden of collega’s voelen, denken of nodig hebben nog voordat zij het zelf weten?
  6. Voel je je lullig als je een fout maakt?
  7. Ben je hongerig naar intellectuele input en zoek je wanhopig naar iemand die deze passie met je deelt?
  8. Wordt je humor regelmatig niet begrepen?
  9. Zijn mensen verbaasd wat je binnen een dag kunt bereiken, terwijl je juist dacht dat je het rustig aan deed?
  10. Heb je er behoefte aan om in een Ferrari te rijden op een open weg, maar in plaats daarvan zit je altijd in een file op de A4?

Dit is geen test om aan te tonen dat je hoogbegaafd bent, dit is een opsomming van een paar vragen die betrekking hebben op hoogbegaafde mensen. En zoals je ziet, heb ik het woord IQ nergens gebruikt…

Hoe cheetah ben jij? Ontken je het of niet?

Hoogbegaafdheid is slecht te meten met standaardtests. Toch verwacht men dat je hoogbegaafd bent als je 130 of meer IQ scoort op een IQ-test. Er wordt zelfs beweerd in Nederland dat je bij jonge kinderen nog niet kunt spreken van hoogbegaafdheid omdat ze nog niet getest zijn. Maar hoogbegaafdheid is veel meer dan een hoog IQ. Zoals je nu hopelijk inziet, is het veel meer dan dat. Intelligentie kun je niet meten, hoogbegaafdheid kun je niet meten en dat moeten we ook niet willen. Je wilt een cheetah niet in een kooi hebben, zo kun je hoogbegaafdheid niet in een definitie vatten. Je kunt er een beschrijving van maken. Een mooie beschrijving, een gedicht misschien. Je kunt vertellen wie je bent, dat is veel interessanter dan je IQ weten.

Luister naar de podcast:

Terug naar het overzicht.

Abonneer je op je favoriete platform:

Ik ben gewoon normaal
Ik ben gewoon normaal
Renata Hamsikova

Inzichten voor een hoogbegaafde rebel in wordingPodcast van Renata Hamsikova over uitzonderlijk begaafde en hoogbegaafde kinderen, hoe zij onafhankelijke, authentieke en vrije mensen kunnen worden, die zichzelf durven te zijn en hun potentieel leren gebruiken om te doen wat ze willen.