Over de impact van aanpassing aan het gemiddelde voor uitzonderlijk begaafde en hoogbegaafde mensen

Tijdens de groepscoaching voor hoogbegaafde vrouwen bleek heel duidelijk hoe ongelooflijk onzichtbaar de hoogbegaafden zijn en dat ze zich niet durven te laten zien. Het gaat er niet om dat je roept dat je hoogbegaafd bent, je hoeft dat woord zelfs nooit te gebruiken. Het belangrijkste is dat jij weet wie je bent en dat jij vanuit jezelf leeft. Zonder labels, zonder namen, zonder hokjes. Gewoon: JEZELF KENNEN EN LEVEN ZOALS JIJ WILT.

Het is niet egoïstisch, het is jouw basisbehoefte. En het gaat veel verder, want doordat jij jezelf bent en je licht laat zien, inspireer je anderen. De hele maatschappij zal dan levendiger en authentieker zijn, wat echt nodig is voor de evolutie en ontwikkeling van de mens. Het gaat nóg verder, want als je als jezelf leeft en over voldoende vaardigheden beschikt om dat te doen, ben je niet bevattelijk voor de meningen en energie van anderen en bouw je geen lagen op die tot een trauma kunnen leiden.

Een van de diepste angsten van uitzonderlijk intelligente mensen is gezien worden, omdat zij intuïtief weten wat hun werkelijke innerlijke kracht is. Ze hebben het misschien verstopt onder de lagen van conditionering door anderen, maar diep vanbinnen, in stilte, weten ze het.

De angst om gezien te worden, verscheurt je.

Diep vanbinnen weet je dat je hier bent om te schitteren en je gaven met anderen te delen. Tegelijkertijd beangstigt het je meer dan wat dan ook. Als gevolg hiervan kun je hier en daar proberen uit je keurslijf te komen om je later weer snel terug te trekken. Je bent hier om je licht te delen. Je weet het. Maar hoe genees je de angst om gezien te worden en waar komt die angst vandaan?

De angst om gezien te worden als je ware zelf

Toetsen, testen, bewijzen dat je erbij hoort en dat je meetelt, begint al vanaf de basisschool. Maar die toetsjes en verwachtingen zijn voor uitzonderlijk begaafde kinderen zo banaal dat ze aan zichzelf gaan twijfelen. Ze vragen zich soms letterlijk af of ze wel op de juiste planeet beland zijn… Het prachtige intellect en vooral het oneindig voelend en het wetend hart wordt gereduceerd tot een Cito-score! Banaler kan het niet zijn.

Het punt is dat je fluïde moet leven en dat je je ook op die manier tot de wereld moet verhouden, want dat past bij jouw autonomie en authenticiteit. Dit moet je als volwassene eerst opnieuw ontdekken en vervolgens aan je kind doorgeven.

Persona grata

Op een gegeven moment vindt er een splitsing in je geest plaats. Je begraaft stil en pijnlijk je authentieke zelf om validatie, liefde en veiligheid te krijgen. Je merkt als jong kind dat je alleen dan een onderdeel van een groep kunt zijn. En omdat mensen behoefte hebben aan verbinding, neem je genoegen met het gevoel van een verbinding, een illusie, ook al is het geen echte, diepe verbinding. Die verbinding blijft een gevoel van leegte bij je aanwakkeren, maar als kind heb je geen idee waarom. Je doet immers braaf mee, precies zoals anderen het doen. De leegte blijft.

Het kind ontwikkelt een persona die veiliger aanvoelt. Het lijkt een persona grata maar is in feite persona emendata (niet uit het Romeinse rijk, maar uit het 21-eeuwse Nederland). Het kind heeft ontdekt hoe het zich veilig kan houden. Maar het heeft een negatieve kant, het begint zijn ware zelf te vergeten. Bovendien is dat gevoel van veiligheid schijnveiligheid, omdat het niet gebaseerd is op zijn ZELF en op eigenliefde, maar afhankelijk is van goedkeuring en liefde van anderen.

Terwijl het kind een masker opzet en speelt wat hij denkt dat anderen van hem verwachten, verliest het langzaamaan zijn identiteit, zijn vonk en zijn magie. Ouders merken dat hun kind uitgaat. Als dat gebeurt, moet je onmiddellijk ingrijpen en je kind uit de omgeving halen waar het om gaat.

Nieuwe identiteit

Het kind (maar dat gebeurt met uitzonderlijk begaafde volwassenen ook, omdat ze dat vanaf hun kindertijd meedragen) zet een masker op en neemt zijn nieuwe schaduwzelf in gebruik. Als je dit ooit hebt gedaan, merk je snel dat, hoewel het nieuwe schaduwzelf niet zo geweldig aanvoelt, het je in ieder geval veilig houdt. Als je niet opvalt en je jezelf klein houdt, lijkt het alsof anderen je oprecht leuk vinden. Maar is het waar? Kan iemand echt van je niet-authentieke zelf houden? Natuurlijk niet. Je bent niet jezelf en je hebt relaties en vriendschappen met mensen, die ook niet zichzelf zijn. Het is als een toneelvoorstelling, je speelt een rol.

Het is namelijk zo dat als je jezelf bent je onmogelijk met de oude toneelstukken en toneelspelers mee wilt doen. Je ziel verzet zich ertegen en je voelt dat het niet meer werkt. Je verliest je vrienden uit het toneelgezelschap. Een pluspuntje is dat je er echt authentieke, oprechte, pure vrienden bij krijgt. Of niet, maar dat is dan ook goed. Want je weet dat jezelf zijn het meest waardevolle is wat er is en je wilt niet meer terug het toneel op.

Weer jezelf vertrouwen

Wat de reis van je ziel ook is geweest, het is tijd om jezelf weer te vertrouwen. Het is tijd om je diepe wonden te helen en je weer jezelf te voelen. Uitzonderlijk begaafde kinderen voelen hun Zelf altijd, sommigen heel nadrukkelijk en ze verzetten zich ertegen als ze hun Zelf moeten opgeven. Het verzet kan in stilte gaan of heel luidruchtig zijn, dat hangt van het karakter van het kind af.

Als je volwassen bent en je draagt al jaren wonden en conditionering mee, kun je deze niet genezen en opruimen zonder te weten waar ze vandaan komen. Je kunt niet genezen wat je nog niet bewust hebt gemaakt. Wonden, zoals je niet goed genoeg voelen, je niet durven te laten zien omdat je bang bent voor afwijzing, verlatingsangst etc. saboteren je ontwikkeling totdat je je er bewust van bent.

Je kunt jezelf alleen beschermen door in je macht te staan. Daar heb ik een YouTube-video over gemaakt

Te intellectueel

Je bent te intellectueel, meer dan goed voor je is. Met andere woorden, je zit zoveel in je hoofd dat je niet meer of heel vaag bij je gevoel komt. Ik bedoel bij je werkelijke gevoel, bij je hart, bij je intuïtie. Het is een energetisch domein. Het is een uitdaging om je in die omgeving te krijgen, omdat je altijd alleen op je brein hebt vertrouwd en dat ook zo geleerd hebt. Kinderen leren nog steeds dat hun brein en denken het belangrijkste is. Ze worden daarop zelfs getest en moeten bewijzen hoe goed hun brein werkt! Allemaal prachtig en je kunt je intelligentie op geweldige manieren inzetten, maar je kunt het alleen geweldig inzetten als je ook durft te voelen, vooral als je durft te voelen.

Zet je denken uit

Stop nu even met lezen en ga naar je gevoel, je intuïtie, je hart en je mystieke bewustzijn. Neem de tijd.

Ontmantel eerst je redenerende mind en zet die uit. Zoek de plek op die je op dit moment het meest vertrouwt en waardoor je telkens in de problemen komt. Zet je intellect uit en voel je natuurlijke intelligentie, het intellect van je hart en sluit een verbond met die twee (brein en hart).

Je hart (of ziel) heeft de intelligentie, die je brein niet heeft en je brein heeft de intelligentie, die de ziel niet nodig heeft.

Begrijp goed wat je aan beide hebt en dat het niet de bedoeling is die twee te scheiden, maar juist samen te voegen. Als je je intuïtie niet vertrouwt, verdeel je jezelf en je zintuigen (voorbij de bekende vijf zintuigen zijn er nog veel meer). Je voelt die scheiding door de versnippering en je hebt het gevoel van niet heel zijn.

En dan kijk je naar anderen om je heel te maken!

Je kunt je niet veroorloven nog een minuut langer te leven zonder het besef van de kracht die je in je hebt!

Als je je verstopt voor de wonden van de ziel betekent dit niet dat ze ophouden te bestaan. Je ziet ze niet, maar ze beheersen je dagelijkse leven en dat voel je. Uitzonderlijk begaafde mensen voelen zich soms zo uiteengevallen en versnipperd dat ze denken dat ze doodgaan. Ze voelen zich zo ontheemd en eenzaam, bijna zuurstofloos, dat ze niet meer willen leven of van dag tot dag overleven.

Dat heeft te maken met het verliezen van jezelf, je er niet bewust van zijn en van het eeuwig dragen van de wonden, die vaak niet eens van jou zijn. Want je hebt je overtuigingen met de paplepel meegekregen en die draag je nog steeds bij je. Er is geen sprake van onthechting en het is ook geen veilige hechting, want je voelt je kern niet en je kunt er dus niet op vertrouwen.

Mogelijke manieren waarop de angst om gezien te worden zich in je leven afspeelt

Als je deze manieren nagaat en als je kinderen hebt, kijk dan wat voor je kind geldt, kun je er iets aan veranderen. Je kunt namelijk pas iets veranderen als je doorziet hoe je leeft en of het jouw leven is. Heb je daar hulp bij nodig of inspiratie? Ik begeleid volwassenen en geef regelmatig masterclasses over verschillende onderwerpen.

  1. Je geeft nooit alles

Als je bang bent om je te laten zien (omdat je bang bent voor bijvoorbeeld afwijzing of om niet bij de groep te horen), kan die angst je ervan weerhouden om je honderd procent te geven aan waar je wel om geeft. Je komt niet volledig opdagen voor het doel van je leven. Je leeft je leven VANUIT je aanpassing en niet vanuit je authentieke zelf. Je houdt je relaties (alle relaties, niet alleen romantische) tegen, want daar ben je ook bang om je te laten zien. Je gebruikt je persoonlijke tijd niet om op te laden of nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. Omdat je uit angst handelt, geef je heel veel aan anderen. Je zorgt, je bent er 24/7, je durft geen nee te zeggen, omdat je bang bent dat ze je afwijzen. Je komt niet toe aan jezelf en je raakt uitgeput. Je zou het liefst jeZELF willen delen, maar dat durf je niet. Met de angst om gezien te worden, probeer je veel dingen. Je begint aan nieuwe avonturen en projecten om later weer te stoppen. Je bent snel enthousiast, maar je mist een diepe toewijding aan wat je doet. Diep vanbinnen geloof je dat de enige manier om veilig te blijven, is om niet gezien te worden.

  1. Je hoort er niet bij

Een andere manier waarop angst om gezien te worden zich kan uiten, is door te geloven dat je er niet bijhoort. Dit gevoel hebben hoogbegaafde kinderen al vrij snel in een klas. Zeker omdat ze van je op school verwachten dat je juist sociaal doet. Dat gedwongen socializen maakt dat je meer afstand voelt, omdat je merkt (ook al ben je nog maar vier jaar) dat je alleen meedoet als je een van de groep bent. Dat betekent AANPASSEN!

Dit geldt voor alle leeftijden en niet alleen in een klas. Het kan ook op een werkplek, bij feestjes, bij de familie en overal zijn waar aanpassing van jou verwacht wordt, vaak heel onbewust.

Vergeet niet dat jouw familie en ouders ook geconditioneerd zijn. Zij verwachten iets van jou wat voor hen ‘normaal’ is, omdat zij vanuit hun valse zelf leven.

Omdat je van nature onafhankelijk en autonoom bent, heb je niet tien andere mensen nodig bij elke stap, die je zet en een bevestiging dat die stap goed is. Eigenlijk ben je op zoek naar een metgezel, een oprecht, echt mens, maar die vind je alleen als jij ook oprecht en echt bent en als zodanig HERKENBAAR.

Zodra je je strepen laat zien, laten jouw soort mensen zich ook zien.

  1. Zielsfragmentatie

Ik had het er eerder over dat uitzonderlijk begaafde mensen zich vaak zo ontheemd voelen door de mate van aanpassing en omdat ze verstoppen wie ze zijn. De angst om gezien te worden, betekent ook dat een deel van jou nog in het duister zit. Ik schreef er hier ook over: Leef je je leven?

Een bepaald aspect van jou – afkomstig uit een ander of huidig leven – voelt zich niet klaar om in het licht te stappen. Er moet nog enige diepe integratie plaatsvinden. Als je klaar bent om moedig in de waarheid te staan van wie je bent, breng je je innerlijke delen in het licht. Je wordt ZICHTBAAR. Zo wordt langzaamaan het gevoel van ontheemd zijn minder, omdat je jeZELF en je omgeving integreert, zonder dat je jezelf kwijt bent.

  1. Je hebt jezelf niet geaccepteerd

De angst om gezien te worden, kan betekenen dat je nog niet hebt geaccepteerd wie je bent. Misschien voel je wie je bent in je potentieel, maar heb je het nog niet opgeëist. Met andere woorden, misschien weet je diep vanbinnen wie je bent, maar sta je nog niet in je kracht. Of misschien weet je nog niet wie je werkelijk bent, omdat je tot nu toe vanuit een aanpassing hebt geleefd.

  1. Mensen sturen anderen mensen

Het is vrij gebruikelijk als je erop let en voor velen zo normaal, dat het niet eens opvalt als FOUT: er zijn veel mensen die andere mensen sturen en op die manier eigenlijk bezitten. De angst om gezien te worden, trekt mensen aan die jou willen ‘bezitten’. Ze willen iets bezitten van wat je hebt of beheersen wie jij bent. Je wordt geleefd, gestuurd, gemanipuleerd met lieve woorden en om jou je schuldig te laten voelen. En je voelt je schuldig, omdat je extreem empathisch bent en je anderen wilt helpen. Je hebt alleen dit mechanisme nog niet door. Zodra je het doorkrijgt en voor jezelf kiest en bijvoorbeeld zegt: ‘Ik kan je vandaag niet helpen’, zullen deze mensen je egoïstisch noemen, maar ze doen nooit iets voor je. Hun idee van een relatie is dat je ze alles moet geven wat ze willen. Het zijn energiekapers en ze teren op empaten. Ze nemen wat ze willen wanneer ze maar willen en als je voor jezelf opkomt, noemen ze je een slecht persoon.

Het is ongelooflijk kinderlijk gedrag, maar zodra je het doorziet, kun je zelfstandig worden.

  1. Mensen leggen uit wat je denkt en voelt

Dit is ongelooflijk onbeschoft eigenlijk, maar volwassenen denken vaak te weten wat kinderen nodig hebben, hoe ze horen te leren, hoe ze horen te presteren en hoe ze zich horen te gedragen.

Hier precies zit je (verborgen) kracht. Let op de dynamiek, doorzie het en je bent ervan af. Een manier waarop de angst om gezien te worden zich manifesteert, is door mensen aan te trekken die uitleggen wat je denkt en voelt en wat je bedoelt. Ze lijken een patent te hebben op het begrijpen van jouw diepe geest, die ze met hun oppervlakkigheid denken te doorgronden en het dan ook nog naar hun tevredenheid uitleggen. In tegenstelling tot de vorige groep mensen, nemen zij het eigendom van je creaties over. Ze lopen weg met jouw ideeën, presentaties of oplossingen. Met hun projecties op jou vertroebelen ze je, zodat je verborgen blijft. Ze luisteren niet echt naar wat je zegt, ze wachten op een gelegenheid om nog een web van projecties op je psyche te werpen.

Verlies je niet in de pijn, die de projecties van andere mensen veroorzaken. Kom terug naar de kern van wie je bent.

  1. Mensen misbruiken je

Dit punt heeft betrekking op een hogere orde van voelen (geen hogere orde van denken van Bloom, maar hogere orde van voelen van Hamsikova 🙂 ).

De angst om gezien te worden, betekent dat jij niets van jeZELF ziet. Zo kun je mensen aantrekken die je gaven herkennen, maar die weten dat je je er niet helemaal bewust van bent. Zij weten vaak ook niet wat het werkelijk betekent, maar uit hun overleving kunnen ze heel sneaky jouw energie misbruiken, al dan niet bewust. Wanneer jij herkent wie je bent, kun je je energie beschermen. Ook trekt de angst om gezien te worden mensen aan die je niet vertellen dat ze je gaven zien, die je geen complimenten geven en ze proberen het in hun voordeel te gebruiken. Je raakt totaal uitgeput en vraagt je regelmatig af waarom je zo moe bent. Als je in je kracht komt te staan en als je durft te erkennen wie je bent, moet je ook leren je energie te beschermen en er zuinig mee om te gaan. Dit geldt ook voor kinderen.

Word je bewust van jezelf door na te gaan wat werkelijk van jou is en wat van anderen is. En vanaf nu beveel je jezelf om niet meer de meningen van anderen aan jou te plakken. De meningen van anderen zijn net post-its.

Hoeveel post-its heb je op jezelf geplakt?

In de herfst geef ik een nieuwe serie workshops, waaronder Where the Eagles Fly. Daar ga ik veel dieper in op hoe je in je kracht komt en hoe je je als hoogbegaafde of uitzonderlijk begaafde staande houdt. Het is bedoeld voor mensen die al heel zeker weten dat ze zichzelf willen worden of al de afslag hebben genomen en diepere inzichten willen. Als je geabonneerd bent op mijn nieuwsbrief, lees je er binnenkort meer over.