Dit is de transcript van deze podcast, dus als je liever luistert…

Vandaag wil ik het met je hebben over jezelf zijn en hoe perfect het is dat je precies bent wie je bent. Niets aan doen! Echt, helemaal niets. Je bent oké zoals je bent.

Natuurlijk is persoonlijke ontwikkeling en verbetering belangrijk, maar het moet vanuit jezelf komen. Puur vanuit jezelf omdat je het wilt, niet omdat iemand het van je wil of omdat het hoort of omdat je bang bent niet goed genoeg te zijn.

Wat is angst?

Angst is een gevoel dat je krijgt als het je aan vaardigheden ontbreekt om geen angst te hebben. Ik heb het niet over gezonde angst, zoals bang zijn als je aan de rand van een ravijn staat of als je voorzichtig bent bij het oversteken op het Rokin… Dat soort angst is normaal, het is een kortdurende angst, die je waarschuwt alert te zijn.

Ik heb het nu over irreële angst, waarvan je soms niet eens bewust weet dat het er is en dat het niet hoeft. Die angst is zo’n onderdeel van je geworden dat je ermee leeft en je niet afvraagt hoe je ervan af kunt komen.

Redelijk veel vrouwen die ik ken, ervaren de angst om niet goed genoeg te zijn en om niet aan alle verwachtingen te kunnen voldoen. Ze willen alles perfect doen, perfect kinderen verzorgen, perfect hun huis onderhouden, perfect koken, perfect zijn in alles.

Terwijl, als je ontspant, kun je overzien waar het werkelijk om gaat. Je kunt taken uitbesteden, je kunt kiezen wat je belangrijk vindt. Sta je daar vaak genoeg bij stil? Bij wat jij belangrijk vindt? Besteed je de rest uit? Geniet je van het leven? Zonder stress om perfect te willen zijn?

Stop eens met jezelf en je kind met anderen te vergelijken

Ouders die hun kinderen met anderen vergelijken, is helaas een veelvoorkomend fenomeen, een fenomeen dat ik ook moest meemaken toen ik opgroeide. Toen ik kind was, werd er veel druk op me uitgeoefend om het altijd beter te doen, wat betekende dat niets ooit goed genoeg was. Ik was al goed genoeg in alles, maar dat besefte ik op dat moment niet.

Elke keer als ik iets bereikte, feliciteerden mijn ouders me en mijn vader vergeleek me vervolgens met iemand anders en zei dat ik meer mijn best moest doen om te zijn zoals zij. Voor mijn vader was aanmoedigen van mij om op iemand anders te lijken zijn methode om mij te motiveren het beter te doen. Het was niet verkeerd bedoeld. Hij wist niet dat deze manier van doen mij de rest van mijn leven zou bijblijven en dat ik er pas als volwassene mee kon afrekenen. Het is niet zo lang geleden dat het mij – mede door onvoorwaardelijke steun van een dierbare vriend – is gelukt om volledig van deze conditionering af te komen en mezelf goed te vinden zoals ik ben.

Toen ik opgroeide, vergeleek ik me constant met andere vrouwen in mijn familie. Ik probeerde op hen te lijken en dezelfde dingen als zij te bereiken. Dat kwam mede door het succes dat die de vrouwen in mijn familie boekten, van professor aan een universiteit, tot politicus in de regering, ingenieur of architect.

Gelukkig heb ik mezelf uit deze denkwijze kunnen halen, maar ik weet dat kinderen tegenwoordig nog veel meer worstelen dan dat ik heb gedaan. Tegenwoordig zijn influencers op sociale media de nieuwe norm en zoals je je kunt voorstellen en je misschien hebt meegemaakt, beïnvloeden ze veel mensen die worstelen met hun eigenwaarde.

Als je een tiener bent of een jongvolwassene, begin je jezelf uit te vinden. Je begint met de zoektocht naar wie je bent, naar je identiteit, en dat betekent dat je elk aspect van jezelf overanalyseert.

Het maakt niet uit hoe oud je bent, tiener of volwassene, ik wil dat je weet dat het leven geen wedstrijd is. Je bent gemaakt zoals je bent met een reden. Probeer nooit om zoals iemand anders of beter dan iemand anders te zijn, omdat je jezelf bent.

Denk er eens over na, wat zou je halen uit het streven om zoals iemand anders te zijn? Emotionele vervulling die een korte tijd aanhoudt?

Zodra jij je verandert om aan de normen van anderen te voldoen, ben je niet langer jezelf omdat je je unieke essentie bent kwijtgeraakt.

In plaats van te transformeren in een nieuw persoon om je geaccepteerd te voelen, ga je op zoek naar je ware zelf en leer je jezelf te accepteren zoals je bent.

Als je hoogbegaafd bent en dus anders dan gemiddeld, wordt op school van je verwacht dat je je aan het gemiddelde aanpast. Dat is een dooddoener, die ik niet meer kan aanhoren en die veel leerkrachten gebruiken: kinderen moeten zich leren aan te passen want straks is de maatschappij ook zo. Nou, dat is echt onzin, want natuurlijk is de maatschappij zo, maar who cares? Het belangrijkste is dat JIJ WEET WIE JE BENT.

Aanpassen aan het gemiddelde is geen optie.

Stop met je kind te vergelijken met anderen, want dat blijft ze bij. Begrijp me niet verkeerd, een beetje competitie kan gezond en goed zijn, maar als het ervoor zorgt dat je je waardeloos voelt, dan is het een probleem.

Tja… van jezelf leren houden, is een reis vol wendingen.

Ik merk in mijn omgeving dat zowel meiden als jongens ermee bezig zijn. Dat ze door hun omgeving en leeftijdgenoten beïnvloed worden, is logisch, maar doordat ze niet weten wie ze zijn, belanden ze in een crisis en willen ze soms ook niet meer naar school.

Het heeft niets te maken met leren maar met je niet op je plek voelen.

Als hoogbegaafde tiener en misschien ook als hoogbegaafde volwassene zul je dagen hebben waarop je jezelf absoluut haat en je een verspilling van ruimte voelt, maar je zult ook dagen hebben waarop je je realiseert dat je wie je bent niet volledig kunt veranderen, hoe hard je ook probeert en je hebt geen andere keuze dan om jezelf te worden.

Als je één ding hieruit moet halen, dan is het dat je niet op aarde bent gekomen om te zijn wie je niet bent. Je bent hier om jezelf te zijn omdat we allemaal een uniek licht in ons hebben dat eraan bijdraagt ??om van de wereld een ??betere plek te maken. Dat beseffen hoogbegaafde en uitzonderlijk begaafde kinderen al heel vroeg. Maar dit besef en de ervaring dat de wereld prachtig is, wordt hen ontnomen. Ze moeten de kans krijgen om die conditionering te ontleren. Als we allemaal onszelf zijn en niet klakkeloos iemand nadoen, zijn er niet zoveel kopieën maar alleen originelen met hun eigen visie en hun eigen, autonome denken.

Hoogbegaafde mensen worden er letterlijk ziek van om te doen alsof, om te doen alsof ze iemand anders zijn en hun ware ik te verstoppen. Waarom? Om in te passen. Heb je erover nagedacht waar je eigenlijk tussen wilt passen? Tussen mensen die geloven wat er in de media gezegd wordt, die niet zelf onderzoeken wat ze vinden, die niet eigengereid en autonoom zijn? Wil je daarbij horen?

Ik zal je een geheimpje vertellen:

De mensheid heeft je nodig precies zoals je bent! Je unieke manier van zijn, je unieke ideeën en karakter zijn nodig, diversiteit is nodig! Niet alleen in het dierenrijk, ook wij maken deel uit van de biologische diversiteit op aarde. Door elkaar te kopiëren, wordt weinig vooruitgang geboekt, dan is het stilstand en geen evolutie.

 

Ik zal je een paar dingen vertellen die hoogbegaafde hooggevoelige mensen en empaten nooit mogen vergeten

  1. Je bent machtig

De maatschappij heeft je misschien het gevoel gegeven dat je gevoeligheid of je anders zijn een probleem is maar dat is niet waar. Ik vertelde net dat ik ook aan de verwachtingen van anderen wilde voldoen toen ik klein was. Dat dacht ik tenminste, want ik had het nooit gevraagd. Ik presteerde goed op school en studeerde met gemak, maar het gevoel niet goed genoeg te zijn, sleepte ik met me mee.

Mijn oma heeft me gelukkig geleerd onvoorwaardelijk van mezelf te houden. Die tweedeling heb ik mijn hele jeugd meegemaakt, aan één kant mijn oma en aan de andere kant mijn vader van wie ik altijd beter moest zijn, tot ik op een gegeven moment een besluit nam – geïnspireerd door mijn beide oma’s ? om te zijn wie ik ben.

Dat is wat ik bedoel met: je bent machtig. Je bent altijd machtig om je leven te veranderen, om jezelf te worden, om je eigenschappen als een kracht te zien.

Waar niet veel over gesproken wordt zonder dat je meteen aangevallen wordt en bestempeld als een softie, is dat hooggevoelige mensen of empaten erg gevoelig zijn en in contact zijn met energieën in en om hen heen. Ze kunnen zien of iemand iets dwarszit of dat ze iets verbergen. Empaten zijn zich zeer bewust van zichzelf en van het universum als geheel. Ze zijn zo intuïtief dat ze een spons kunnen worden en de energieën, gedachten en gevoelens van anderen en van situaties kunnen oppikken.

Er komen veel kinderen in mijn praktijk die zo’n empaat zijn. Het zijn vaak kinderen die al door veel specialisten zijn gezien maar nog steeds vastlopen op school en daarbuiten. Totdat ze bij mij komen. Waarom werkt dat dan wel? Omdat ik ook een empaat ben, omdat ik gevoelig ben voor energieën en omdat ik deze kinderen begrijp.

Empaten zijn gevoelig voor woorden. Als kind wist ik nooit hoe lang me zou bijblijven wat iemand zei  en hoeveel pijn het me zou doen. Ik voelde me vreemd. Ik voelde me anders, bijna alsof er iets mis was. Ik had het gevoel dat het leven moeilijk was omdat ik zo gevoelig was. Pas toen ik opgroeide, realiseerde ik me dat ik perfect was, precies zoals ik koos te zijn. Het leven was soms moeilijk, maar ik besefte dat ik het in eigen hand had.

Gevoelig en kwetsbaar zijn geen synoniemen, ook al moest ik me altijd afschermen en beschermen tegen mensen, plaatsen en dingen. Ik moest dat doen om mijn energie te beschermen.

Relaties waren voor mij, als hooggevoelig persoon, vooral pijnlijk omdat ik alles ? goed en slecht ? zo diep voelde. Ik zag mensen, die minder gevoelig waren, hun leven leiden zonder enige zorg in de wereld en ik kon niet begrijpen waarom ik was zoals ik was.

In een wereld waar iedereen bang is om te voelen, waar iedereen is wie hij niet is, waar mensen doen alsof ze dingen niet voelen zodat ze geen pijn voelen, is jouw gevoeligheid een geschenk. Als je daarbij jezelf durft te zijn en je eigen authentieke ik omarmt, zul je een grote impact hebben op je omgeving.

Hoe? Door te zijn wie je bent zal je andere mensen inspireren om ook zichzelf te zijn.

Je gevoeligheid, je hoogbegaafdheid en je empathie maken je krachtig. Het is wat je onderscheidt. Herinner jezelf elke keer als je je overweldigd voelt door je emoties dat je gevoeligheid je superkracht is.

Punt twee, dat je niet moet vergeten, is:

  1. Je bent gekleed in kracht

Je gevoeligheid is geen zwakte. Ik dacht altijd dat ik zwak was. Als ik niet zwak was, zou ik zijn opgestaan ??en verdergegaan als de ander ook verder was gegaan. Als ik niet zwak was, zouden de dingen, die mensen deden en zeiden, me niet zoveel pijn doen. Ik zou de gedachten en emoties van andere mensen niet absorberen en dragen alsof ze van mij waren. Ik had het mis en dat zie ik nu. Mijn gevoeligheid is mijn kracht. Ik ben een empaat. Ik ben hooggevoelig en gekleed in kracht.

Als je dingen diep voelt, is er niets zwaks in je. Je hebt de kracht om te voelen wat iemand doormaakt. Dat is kracht. Je kunt met iedereen meevoelen. Je houdt ervan om anderen te helpen en voor anderen te zorgen. Dat is kracht.

We leven in een wereld waar mensen hun best doen om niets te voelen. Je kracht om te voelen en diep te voelen, is de ware kracht. Veel mensen zijn afgesloten, afgestompt. Sommigen zijn bang om lief te hebben. Anderen geven er niets om. Velen zijn bang dat ze verliefd zullen worden en gekwetst raken, dus bouwen ze muren om zich heen. Ze duwen iedereen weg die probeert binnen te komen. Ze leven eigenlijk niet.

De kracht is om je hart te openen. Wijd open, voor iedereen. Dat is geen naïviteit, dat is meesterschap. Je houdt zo van jezelf dat je je liefde deelt met anderen. Als je oké bent met jezelf heb je superkracht. Als je dat deelt, help je anderen. Als je anderen helpt en hen inspireert, help je het geheel.

 

  1. Je bent een geest in menselijke vorm

Wat ik zeg, is niet zweverig. Als je erover nadenkt en vooral als je het VOELT, is het zo. Dit is geen vergissing. Je bent geen vergissing. Je vermogen om dingen te voelen, is geen vergissing. Je intuïtieve geest is geen probleem. Gevoelig is hoe je moet zijn, je hoeft niets te veranderen. Je hoeft geen harde huid te krijgen. Je hoeft niet te doen alsof het je niets kan schelen. Je hoeft niet bang te zijn om je emoties te tonen. Je hoeft niet bang te zijn voor je gevoelens. Je hoeft niet bang te zijn voor liefde. Je hoeft niet ongevoelig te zijn om cool te zijn.

Je moet misschien de manier, waarop je naar je gevoeligheid kijkt, veranderen en een betere relatie met jezelf ontwikkelen. Je moet misschien leren anders naar jezelf te kijken. Niet door de ogen van mensen die je hebben geconditioneerd maar door je eigen ogen. Als empaat moet je vaak een manier vinden om jezelf en je energie te beschermen tegen degenen die je leegzuigen. Je moet wegblijven van degenen die je een zwak gevoel geven. Je moet mentaal, emotioneel en spiritueel sterk zijn. Je kunt je misschien menig feestje of bijeenkomst herinneren waar je doodmoe van thuiskwam. Uitgeput door te doen alsof, door mee te praten met anderen. Dit soort gelegenheden zijn erg vermoeiend voor hooggevoelige empaten. Als je kinderen hebt, komen ze misschien regelmatig doodmoe thuis van school. Voor hen geldt hetzelfde.

Je moet al vroeg in je leven leren je energie op te laden en aan te vullen. Het is prima als je wat tijd wilt nemen om alleen te zijn. Het is oké om je gevoelens te respecteren en gezonde grenzen te stellen. Het is oké om jezelf op de eerste plaats te zetten door nee te zeggen!

Het is vooral je taak als ouder om dit aan je kind uit te leggen en hem of haar te leren naar zichzelf te luisteren en voor zichzelf te durven kiezen.

Je gevoeligheid is geen vloek en het is zeker geen zwakte. Het is je grootste zegen en kracht.

 

Denk na over wat ik nu zeg:

Je past er niet in omdat je hier bent om op te vallen

Als mensen zijn we bedraad voor verbinding, dus het is prima om erbij te willen horen. Iedereen wil het gevoel hebben erbij te horen. Het is normaal om je gezien, geaccepteerd en geliefd te willen voelen door anderen. Het is klote om het gevoel te hebben dat je er niet bijhoort terwijl je dat echt wilt. Je een buitenstaander voelen, is pijnlijk, maar je past er niet in omdat het niet de bedoeling is.

Heb je erover nagedacht dat inpassen misschien nooit het plan voor jouw leven was? Je bent niet geboren om erbij te horen en om op te gaan in de massa. Je bent geboren om op te vallen en op te staan.

Stel je voor: de samenleving zit vast in een grote doos, die blindelings strikte regels volgt zonder de neiging te hebben om te veranderen en te evolueren. In de box zitten, is wat de samenleving gewend is. Het lijkt de enige manier van leven en niet iedereen zal uit die box willen kruipen. Anderen willen misschien weg, maar ze weten niet hoe.

Je stikt in die box en je voelt intuïtief dat je eruit moet. Anderen zeggen: ‘Nee, blijf lekker hier, dat doen we allemaal.’ Maar  voor jou voelt het niet goed, je wilt uit de box, naar buiten, en dat is precies waar je hoort te zijn.

Je bent hier om mensen, die ervoor openstaan, te helpen om uit de box te komen. Je bent misschien hier om degenen die eruit willen, te inspireren en te bevrijden, en daarom ben je buiten de gebaande paden geplaatst ? om los te komen en anderen te helpen los te komen van strikte maatschappelijke regels, overtuigingen en normen.

Om dat te kunnen doen, moet je worden en zijn wie je werkelijk bent!

Een nadeeltje van buiten de box zijn, kan zijn dat je je eerst eenzaam voelt. Ik weet dit omdat ik me altijd anders heb gevoeld. Ik had moeite om erbij te horen. Ik had altijd het gevoel dat ik hier niet thuishoorde.

Ik voel me nog steeds zo, maar het doet geen pijn meer en stoort me niet meer omdat ik weet waarom ik er niet in pas. En omdat ik anderen, gelijkgestemden heb leren kennen. Door buiten de kaders te staan, kan ik me concentreren op het doel van mijn leven. Er niet bijhoren, doet alleen pijn als je niet weet wie je bent en waarom je hier bent.

Het doet pijn als je je losgekoppeld voelt van het geheel. Je kunt anders zijn en toch een verbinding voelen met het universum en alles daarin. In dat geval ben je nooit echt alleen. Als je niet begrijpt waarom je er niet bij past, kun je jezelf niet accepteren en van jezelf houden. En als je niet van jezelf kunt houden, geef je je kracht weg. Als je je kracht weggeeft, voel je je machteloos. Dan is het leven onnodig zwaar.

Om oké te zijn dat we er niet bijhoren, moeten we onszelf op een dieper niveau kennen. Zo niet, dan brengen we onze dagen door met proberen te zijn zoals iedereen.

Zodra je dit niveau van zelfacceptatie bereikt, houd je van alle onderdelen van jezelf. Hoe meer je houdt van wie je bent, hoe minder je geeft om wat iemand anders denkt. Op het moment dat je er niet meer om geeft hoe degenen, die in de box zitten, jou zien en je stopt met proberen weer naar binnen te gaan, gebeurt er iets verbazingwekkends. Je trekt je eigen stam aan. Je trekt degenen aan die je begrijpen. Je trekt degenen aan die net als jij zijn en dan werk je samen om de geest en harten van degenen, die in de doos zitten, wakker te maken. Sommige mensen in de doos zullen zich losmaken en bij je komen staan, anderen niet, anderen zullen het niet durven.

Zodra je dit beseft, verandert alles. Je merkt dat je er trots op bent dat je je perfecte ZELF bent.

Wil je meer inspiratie opdoen én gelijkgestemden ontmoeten? Kom dan 6 november 2021 naar het event Hoogbegaafde rebel in wording. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar, dus koop snel je ticket!