Vanaf het moment dat ik over hoogbegaafde baby’s schreef op mijn site krijg ik regelmatig vragen over peuters en kleuters. Ouders willen weten hoe ze kunnen herkennen of hun kind hoogbegaafd is en wat ze kunnen doen om hem of haar bezig te houden.

Ouders van hoogbegaafde peuters en kleuters maken zich vaak zorgen dat hun kind zich verveelt of gaat vervelen en vragen zich af wat te doen. Hoogbegaafde peuters zijn redelijk gemakkelijk uit te dagen en bezig te houden. Het vergt alleen enige voorbereiding van jou als ouder.

Taal, letters en lezen

Sommige hoogbegaafde kinderen houden van taal, in het bijzonder verbaal begaafde kinderen (met sterke taalvaardigheden, ze lopen ver voor in taalontwikkeling en scoren goed op taaltests en algemene tests). Het is eenvoudig deze kinderen te herkennen omdat ze vaak gefascineerd zijn door letters en woorden, bijvoorbeeld steeds voorgelezen willen worden of zichzelf leren lezen. Maar ook kinderen die niet geobsedeerd zijn door taal vinden het misschien leuk om dit gebied te verkennen. Magneetletters op de koelkast, sponsletters voor het bad, alfabetpuzzels en boeken – allemaal geweldige dingen om in huis te hebben, vooral voor peuters die nog niets weten van alfabet of lezen. Je kunt ook CD’s of DVD’s gebruiken waarin het alfabet geoefend wordt, zoals van Sesamstraat.

Cijfers en rekenen

Terwijl sommige kinderen gek zijn op letters, houden andere wiskundig getalenteerde kinderen (hebben sterk aanwezige wiskundige vaardigheden, zijn beter in ruimtelijk, non-verbaal redeneren, snelheid en geheugen zijn beter dan verbaal getalenteerde kinderen) van cijfers en simpele rekenkundige problemen. Wederom: ook kinderen die niet wiskundig begaafd zijn vinden dit leuk. Magneet- en sponscijfers, puzzels en boeken zijn goede leermiddelen.

Wetenschap omtrent uitdagen hoogbegaafde peuter

Het verkennen van de wereld van wetenschap biedt veel mogelijkheden voor verrijking, leren en intellectuele stimulans, voornamelijk als je alle onderdelen van het wetenschap betrekt: biologie, plantenkunde, astronomie, natuurkunde, scheikunde en zo voort. Soms vergeten ouders dat elk van deze gebieden eenvoudige principes heeft die zelfs voor peuters en kleuters begrijpelijk zijn en leuk om te doen. Zwaartekracht is bijvoorbeeld een geschikt onderwerp. Om je kind aan het denken te zetten, hoef je eigenlijk niet veel meer te doen dan vragen te stellen, zoals “Wat doet een bal als je hem in de lucht gooit?” of “Wat is het verschil tussen water en zand?” (water is nat en zand niet), “Hoe voelt het om water of zand in je schoenen te hebben?”

Plantenkunde kun je leren kennen met natuurwandelingen. Astronomie is eenvoudig te verkennen door het kijken naar de maan en sterren, in het bijzonder tijdens dagen wanneer je veranderingen aan de sterrenhemel kunt waarnemen. Scheikunde is ook simpel – bak een brood of cake en praat over de veranderingen die door het bakproces veroorzaakt worden. Of maak ijsklontjes die je vervolgens laat smelten. Ouders hoeven niet alle antwoorden te hebben, ze hebben wel de vragen nodig.

Er zijn talloze kijkboeken, ook voor de allerkleinsten, die je als verrijking voor en met je kind kunt gebruiken.

Kunst

Mensen denken vaak eerst aan academische onderwerpen als je het over hoogbegaafde kinderen hebt en vergeten daarbij andere voor de hand liggende gebieden die verkend kunnen worden. Kunst is er daar een van. Ouders kunnen het niveau van kleurplaten overstijgen door hun kind te helpen andere kanten van kunst te leren kennen. Waterverf bijvoorbeeld, temperaverf waarmee je kwasten van verschillende grootte kunt gebruiken. Schilderen en plakken, collages maken, beschilderen van voorwerpen.

Hobbywinkels zijn geweldige plekken waar je ideeën kunt opdoen. Constructiepapier, lijm, veren, koord en nog veel meer dat gelijmd of geplakt kan worden kan gebruikt worden voor het maken van kunststukken. Je kunt ook meer onconventionele materialen gebruiken zoals macaroni, bloemen, bladeren, takjes e.d. De sleutel is dat het kind creatief mag zijn. Je kunt ook ideeën opdoen in boeken uit de bibliotheek.

Muziek

Muziek is ook zo’n niet academisch gebied waaraan niet meteen gedacht wordt. Je hebt alleen een radio of een CD/mp3 speler nodig en wat potten, pannen, deksels, houten lepels….. Ook klassieke muziek kun je luisteren! Ik kan mij nu nog herinneren hoe ik als vijfjarige met mijn moeder in de woonkamer naar de Italiaanse capriccio van Tsjaikovski zat te luisteren. Wanneer je kind het interessant vindt kun je zelfs kunst met muziek combineren door muziekinstrumenten te maken. Bovendien kun je speelgoedinstrumenten kopen of lenen. Koop niet te veel, want het gaat ook snel weer vervelen!

Als kinderen ouder worden kan het moeilijker worden hen thuis bezig te houden, maar tijdens deze eerste jaren is het nog vrij eenvoudig. Het is normaal gesproken niet nodig om echte muzieklessen te volgen voor hoogbegaafde peuters en kleuters. Meestal hebben ze alleen de uitdaging nodig van het verkennen van nieuwe onderwerpen, het in aanraking komen met nieuwe gebieden. Als je die uitdagen thuis kunt bieden, hou je ze niet alleen bezig, maar help je ze ook hun interessegebieden te ontdekken. Kinderen die bijvoorbeeld nooit in aanraking zijn geweest met astronomie kunnen niet weten of ze het leuk vinden.

Belangrijk: maak je geen zorgen dat je je kind overbelast! Het geeft zelf wel aan dat het er genoeg van heeft. Zolang je je kind niet dwingt iets te leren, maar je beperkt tot aanbieden, is er van overbelasten geen sprake (maar bereid je er wel op voor dat jij er regelmatig genoeg van zult hebben, ver voor je kind zover is).

Begeleiding bij hoogbegaafde kinderen

Inmiddels heb je vast al ondervonden dat hoogbegaafde en uitzonderlijk begaafde kinderen anders zijn dan ‘normale’ kinderen. Je hebt te maken met uitdagingen waar je niet eens aan gedacht had dat ze op je pad zouden komen. Wellicht vindt zelfs de leerkracht het lastig om jouw kind de aandacht te geven die het nodig heeft. Inmiddels heb ik honderden ouders begeleid met het ontwikkelen van een helder doel in de opvoeding of het onderwijs van hun hoogbegaafde kind(eren). Kun je wel wat hulp en advies gebruiken, schroom dan niet om contact met me op te nemen of bekijk de diensten die wij aanbieden.