Laag iq maar toch hoogbegaafd? Onlangs kreeg ik deze vraag van een van mijn nieuwsbrieflezers:
Mijn dochter van bijna 7 jaar scoorde op de WISC niet als hoogbegaafd. Ik begrijp dat niet, want ze begon al te praten toen ze nog maar 6 maanden was en toen ze 3 jaar was begon ze al uit zichzelf te schrijven. Ze kon toen best al veel woordjes lezen en ze kon ook kleine woorden zelf spellen. Omdat ze met alles zo voorloopt lieten we haar testen omdat de school alleen maar wil versnellen wanneer een kind echt hoogbegaafd is. En nu mag onze dochter dus niet versnellen en ze mag ook niet meedoen aan een plusklas. Hoe komt het dat mijn dochter niet hoogbegaafd scoorde op de test?
Mijn antwoord:
Er kunnen een aantal redenen zijn waardoor een kind met een ontwikkelingsvoorsprong niet hoogbegaafd scoort op een test. Ouders (moeders) volgen meestal hun intuïtie en voelen dat hun kind anders is. Ze gaan zoeken op het internet en komen dan informatie tegen over hoogbegaafdheid. Na het lezen daarvan beginnen ze steeds meer te ontdekken dat hun kind vermoedelijk hoogbegaafd is of hoogbegaafd zou kunnen zijn. Ik spreek veel ouders van vermoedelijk hoogbegaafde kinderen. Ik heb nog nooit een ouder gesproken die het niet bij het rechte eind had! Het is dan heel frustrerend als je kind uiteindelijk getest wordt en het er dan niet uitkomt. Niet omdat je als ouder een hoogbegaafd kind wilt hebben, maar omdat je de juiste begeleiding voor je kind wil en de meeste scholen willen een “bewijs” zien.
Oorzaken onjuiste score IQ test
De redenen dat je hoogbegaafde kind niet als hoogbegaafd op een IQ test scoort kunnen zijn:
- het kind is moe, niet goed geslapen, verkouden
- het kind heeft geen klik met de tester, voelt zich niet op zijn gemak
- het kind is faalangstig, wil het “goed” doen
- het kind past zich aan de tester aan en laat sociaal wenselijk gedrag zien (de tester heeft het niet door)
- de test is niet goed afgenomen
- de test is onjuist geïnterpreteerd (omdat men te weinig van hoogbegaafdheid weet)
- er kan een fout zijn geslopen in het maken van de berekeningen
- er kunnen fouten geslopen zijn in het maken van de aantekeningen
- persoonlijke interpretaties en aannames van de tester kunnen een rol spelen
- het kind heeft zijn/haar dag niet (een verkoudheid kan al 10 punten verschil betekenen!)
- het kind heeft expres fouten gemaakt (geen zin om mee te werken)
- het kind heeft op de test ondergepresteerd
- er is sprake van een leer- en/of ontwikkelingsstoornis
Laag IQ, toch hoogbegaafd
Wanneer een testuitslag erg afwijkt van de verwachtingen is het raadzaam nader onderzoek te doen. Dit kan bijvoorbeeld een didactisch onderzoek zijn dat afgenomen wordt door een ervaren specialist hoogbegaafdheid waar het kind ook een klik mee heeft. Wanneer de test goed is afgenomen en het kind heeft goed meegewerkt dan kun je een tweede opinie overwegen. Wanneer uit de test is gebleken dat je dochter over meer dan gemiddelde intellectuele capaciteiten beschikt, maar niet op hoogbegaafd niveau scoort, dan is het wat kortzichtig van de school om een IQ getal te laten bepalen of een kind wel of niet kan versnellen of naar een plusklas kan. Er zijn andere toelatingscriteria voor de plusklas te bedenken.
IQ testen zijn niet altijd accuraat
Nog een kanttekening: het blijkt niet altijd uit een IQ test dat een kind hoogbegaafd is. Uitzonderlijk begaafde of heel creatieve hoogbegaafde kinderen scoren vaak slecht op zo’n standaard test. Je hebt daarom een specialist nodig die aantoonbare ervaring heeft met hoogbegaafde kinderen en die dus een juist advies kan geven. Linda Silverman noemt het clinical judgement.
Een IQ test is overigens niet per se nodig voor het bepalen van hoogbegaafdheid. Een cognitieve voorsprong kan vastgesteld worden met een didactisch onderzoek. Het is praktisch, omdat je dan weet op welk niveau de school kan insteken met verrijkingsmateriaal, op welk niveau je kind aangesproken dient te worden en wat je verder thuis kunt doen. Hier kun je meer informatie lezen over een didactisch onderzoek.
Lees ook De waarde van IQ scores.
Of veel meer over testen en intelligentie in dit boek:
Beste Renata,
Mijn dochter is 3 jaar geleden getest dmv de SON 2,5-7 en haalde toen een TIQ van 142 ( VIQ 150- PIQ 125).
Nu is ze opnieuw getest omdat rekenen en lezen nogal achterblijven, het interesseert haar totaal niet.
Nu dmv de WISC5. Tot mijn schrik scoort ze nu 99-109! Vooral de verwerkingssnelheid en het werkgeheugen zijn erg laag.
Is ze nu opeens niet meer hb?
Hallo Renate,
Via Google op uw site gekomen. Mijn zoon is op advies van school getest om in aanmerking te komen voor de externe plusklas. Hij zit nu in groep 5. Heeft tot nu toe elk jaar aan het eind van het jaar dat het niet lekker gaat. Vorig jaar fysieke klachten en hij wilde niet meer naar school. Voor nu gaat het best goed. Interne plusklas vindt hij erg leuk. Maar voor de externe plusklas moet hij een IQ halen van 130. Vanmorgen heb ik de test via de post ontvangen. Daarin staat beschreven dat er geen totaal IQ gemeten kan worden ivm disharmonisch profiel. Verbaal iq: 137 en Performaal:99. Wat ik zo begrijp is dit een uitzonderlijk grote kloof?
Ook wordt gezegd dat de performale schaal en de perceptuele organisatiefactor intern inconsistent zijn. Er wordt van zeer zwak tot zeer goed gescoord binnen dat veld. Dat daarom de schaal en factorscore ook met voorzichtigheid moet worden geïnterpreteerd.
Het komt op mij over dat de test daardoor niet zoveel waarde heeft.
Kan er überhaupt nog gesproken worden over vermeende hoogbegaafdheid?
En heeft dit nog consequenties. Of zou er een reden voor kunnen zijn dat er in de perceptuele organisatie zulke grote verschillen zijn?
Groeten, Anna.
Beste Anna, sommige mensen denken aan de termen IQ en intelligentie als onderling uitwisselbaar. Maar dat is niet waar. Een IQ – of intelligentiequotiënt – is slechts een getal dat je krijgt als je een IQ-test uitvoert, terwijl er geen echte overeenstemming bestaat over hoe de term intelligentie gedefinieerd moet worden. De definitie kan aanzienlijk veranderen van cultuur tot cultuur en zelfs van persoon tot persoon, afhankelijk aan wie je het vraagt of wie je gelooft. Dus, als we het niet eens kunnen worden over wat intelligentie is, hoe kunnen we het dan meten met een IQ-test?
Dat kunnen we dus niet.
Je kunt deze artikelen lezen https://www.ieku.nl/2012/02/de-waarde-van-iq-scores/ en https://www.ieku.nl/2011/03/de-mythe-van-de-vp-kloof/
Zonder een betrouwbare test of een onderbouwede inschatting van een specialist met een ruime praktijkervaring (clinical judgement) kan het moeilijk zijn een kind in de klas te identificeren. Geen enkele opsomming of lijstje kan met zekerheid vaststellen dat een kind hoogbegaafd is. Maar er zijn bepaalde kenmerken die veel hoogbegaafde kinderen gemeen hebben. Je moet dus een ervaren specialist zoeken die bijvoorbeeld door een gesprek met je kind en/of een didactisch onderzoek kan aantonen wat je kind nodig heeft en dit bespreken met de school.
Onze zoon testte 2 jaar geleden 118 bij een wiscIII met VP kloof, waarbij hij de ene helft weigerde mee te werken en de andere helft wel meewerkte. Gezien typerende kenmerken, een HB zus, nicht en het feit dat hij een groep versneld is (want meneer leerde zichzelf schrijven in gr 1 en verveelde zich bij de kleuters, dus ging hij naar 3), wilden we hem opnieuw laten testen. Echter, stress thuis is hoog, want zijn HB zus is vastgelopen met giga veel angstklachten. Zoon heeft schoolhaat ontwikkelt en een algemene haat voor alles wat niet leuk en controleerbaar is. Ik zie zoveel kenmerken in onderpresteren, laag zelfbeeld etc. Verder concentratie een groot probleem en het beelddenken.
Hij heeft dus uitgebreid onderzoek gehad, waarbij de IQ tester aangaf dat hij 3 uur lang braaf had gewerkt. Knap dat zij voor elkaar krijgt wat niemand lukte. Maar het resultaat is veel lager dan 2 jaar geleden. 102 TIQ. Hoe kan dit?
Ik denk dan gelijk: onderpresteren.
Maar ook: potver! nu wordt hij nog niet gezien.
Behandelaar zegt: ouders zijn vaker teleurgesteld en sprak uit dat we misschien veel te veel van hem verwachten.
Ik vind dat zo’n dooddoener, want het gaat ons er juist niet om dat hij topscoort, maar dat zijn zelfvertrouwen, zijn schoolhaat en zijn energie verbetert.
Er kwam ook uit dat hij fikse ADD heeft, met als indicatie het geven van ritalin. Dat willen wij niet. Geen medicatie zonder eerst een passende aanpak te hebben geprobeerd. Wij denken dat hij prima zonder kan, mits stresslevels naar beneden blijven en daar werken wij hard aan.
In ADD kunnen wij ons vinden. Maar de IQ scores niet. Wij denken dat zijn resultaten gedrukt zijn door zijn concentratieproblemen, zijn beelddenken en zijn stress om zijn zus.
Ik herken hem helemaal in je artikelen en in je glossy. Ook zijn typerende weerstand tegen werken ea.
Op school komt hij in groep 7 (9 jaar) wb de vakken prima mee. Hij haalt goede cijfers, terwijl hij vanwege onderzoeken en beperkte energie genoeg lessen heeft gemist. Sociaal gezien mist hij wat aansluiting, maar hij redt zich prima en zijn executieve vaardigheden passen meer bij kinderen van groep 6. Logisch!
Hoe kan hij dan op de afgenomen IQ test zo evenwichtig scoren, 3 uur achter elkaar de test doen, zonder moeite, terwijl hij op school na 1 les al onder te tafel ligt en ook bij de andere onderzoeken hetzelfde afgeleide, associerende gedrag liet zien?
Bij de andere onderzoeken en op school, komt er tenminste wel een passend resultaat uit, denk ik dan. Ik denk dat al dat wiebelen hem juist helpt en dat hij de test nooit 3 uur achter elkaar had moeten maken.
Wat is jouw visie?
Beste Rosa, mijn visie is dat je er een ERVAREN specialist hoogbegaafdheid bij moet halen, die ervaring heeft met de karakteristieken van hoogbegaafdheid en onderpresteren. Een kind kan ook tijdens een IQ test onderpresteren. Daarbij komt dat een WISC ontworpen is om het gemiddelde te testen. De test houdt geen rekening met de asynchrone ontwikkeling van hoogbegaafde en uitzonderlijk begaafde kinderen, creativiteit en dat soort zaken.
Ook ADD kan wijzen op hoogbegaafdheid, mensen die niet bekend zijn met de karakteristieken van hoogbegaafdheid kunnen bepaald gedrag als ADD (of iets anders) interpreteren, psychologen en psychiaters ook…
Beste Renata,
Mijn zoon heeft ernstige enkelvoudige dyslexie (heel veel moeite met spelling en technisch lezer). Op de WISC scoort hij tIQ125, performaal en verbaal harnonisch. Ik denk dat hij hoogbegaafd is, vooral door zijn gedrag, faalangst en anders kijken naar de wereld. Ook speelt hij viool, dit gaat goed en snel.
Zou het kunnen dat hij op de WISC geen 130 scoort door zijn dyslexie. School beschouwt hem ook niet als hoogbegaafd, doordat hij ‘maar’ 125 had.
Zijn informatieverwerking was wel ver bovengemiddeld (148)……
Beste Viola, je zoon is hoogbegaafd! De school moet hem als zodanig zien. Als je een advies wilt mbt onderwijsaanpassing, kun je mij altijd mailen, dan maken we een afspraak. Het moet voor hem niet lang zo doorgaan… vermoedelijk is hij behoorlijk aan het onderpresteren.
Groet, Renata
Hallo Renata
Mijn zoon is getest toen hij 4 jaar was met de wippsi en afgelopen schooljaar (hij is nu 10) met de rakit.
In beide gevallen kwam er een gemiddelde tiq-score uit (95 en 98). Hij heeft de diagnose pddnos en adhd. Ik vermoed dat hij creatief hoogbegaafd is, maar uiteraard zegt school dat niet.
Hij heeft momenteel een fikse leerachterstand, maar school zegt dat hij gewoon groep 7 moet aan kunnen, vanwege zijn gemiddelde iq.
De orthopedagoog die de rakit afnam was eigenlijk nog in opleiding. Ze stond uiteraard wel onder toezicht. Maar zij zeggen dat hij te snel werkt en daardoor onnodig fouten maakt. Het lijkt mij dat dit toch van invloed is op de uitslag?
hallo Yvette, ook hier geldt: is je zoon getest door iemand die ervaring heeft met hoogbegaafde kinderen? Hoe is de test afgenomen? Hoe zijn de subtests gemaakt? Is er een didactisch onderzoek gedaan? Hiervoor kun je mij eventueel mailen… Groet, Renata
Goedemorgen,
Gister uitslag iqtest van 10-jarige dochter van ggz aangehoord. Door assistente afgenomen. Verbaal 133, fluid redeneren 82, tiq 102. Er werd enkel op cijfers ingegaan en afsluitend (na een zeer eenzijdig “gesprek”) werd er met mijn dochter erbij gezegd; laten we dit nu meteen maar de wereld uithelpen, je bent niet hoogbegaafd. Je bent gewoin gemiddeld dus school kan je daar gewoon werk voor geven. (Ze zit op sbo groep 7 met alleen kinderen van een zeer laag nivo maar mag niet meer van school wisselen zei de dame van ggz, na zeer langdurige en ingewikkelde problematiek en al meerdere schoolwisselingen te hebben gehad). Ze zei tegen mijn dochter; ” ach, waar hebben we het nog over, 2 jaartjes nog maar”.. …het huilen stond ons nader dan het lachen en zodra we compleet verrast buiten stonden moesten we allebei huilen. En ik ben ook ontzettend boos en teleuurgesteld. De uitslag werd er in een half uurtje doorheen gejast. Alsof we het NIET over mijn kind hadden maar over wat cijfertjes van een nietszeggend testje. Ik ben compleet verbouwereerd over alles. En nu?
Hallo Yvonne, bedankt voor je reactie. Wat een vreemde gang van zaken. Die mevrouw kan waarschijnlijk niet eens onprofessionaliteit verweten worden omdat ze niet beter weet…
Hier worden mensenrechten/kinderrechten geschonden en jij als ouder wordt monddood gemaakt. Jij mag – MOET zelfs – voor je dochter opkomen en voor haar een passende omgeving zoeken. Verbaal 133 na jaren onderpresteren en zich aan te moeten passen is een zeer hoge score. Er zit meer in.
Wat je nu kunt doen is een onderwijsjurist inschakelen (Fleur Terpstra bijvoorbeeld van Terpstra Leagal) en een hoogbegaafdheidsspecialist. Samen kunnen ze met jou/jullie kijken naar een passende oplossing.
Niet er bij laten! Groet, Renata
Hoera, een vraagbaak, want geloof me, ik word een beetje gek. Mijn zoon heet Chaim (13). Volgens mij en volgens alle “symptomen” die hij van jongs af aan vertoond is hij hoogbegaafd. Het weigeren te doen wat er van hem verlangd werd op de peuterspeelzaal, omdat hij herhalen niet nodig achtte, het duidelijk aangeven dat bepaalde dingen ronduit saai waren (toen 3 jaar), het willen leren lezen, zichzelf leren klokkijken, het letters leren van Sesamstraat en het toetsenbord van de pc, het fotografisch geheugen, het “ik-kan-het-al-waarom-moet-ik-het-dan-weer-leren?”, het 4 Avi voorlopen op zijn klasgenoten, dito met rekenen, de kennis van het Engels heeft hij zichzelf bijgebracht want hij verveelde zich, hij spreekt Hebreeuws, nog niet vloeiend, maar dat komt wel, is goed in Frans etc, (eindeloos doorsukkelen met allerlei testen waar niks uitkwam, daar word je ook een beetje wanhopig van) Nu is er besloten vanuit school, dat omdat hij symptomen schijnt te laten zien van autisme dat hij maar weer onderzocht moet worden. Ik heb de eerste anamnese gelezen en daar klopt werkelijk geen barst van. Afgezien van de taalkundige fouten, de halve waarheden en de onnozelheden die erin staan schijn ik mijn kind aan deze organisatie over te moeten leveren. Ik voel mij hier niet fijn bij. en dan krijg ik te horen dat voor de een andere dingen belangrijk zijn dan voor de ander. Huh? WTF? Wat nou dan toch? Ik zal u een voorbeeld geven. Er staat in dat ik mij ergens aan ergerde. Klopt, maar… er stond niet in aan wat. dan krijg je dus een heel ander beeld.
Beste Eleonore, het lijkt er op dat je een specialist hoogbegaafdheid nodig hebt. Die kan dan met de school in gesprek over wat je zoon nodig heeft…
Hoe herken je HB bij volwassenen?
Eef, misschien kun je hier meer vinden https://ihbv.nl/
Beste Renata,
Wij zien al sinds groep 1 dat onze zoon een sterke wil voor leren heeft, een dag niet geleerd was voor hem een dag die er niet toe deed. Ik zeg ook DEED. Nu zit hij inmiddels in groep 6 en afgelopen December is bij hem de WISC-III afgenomen. Nu scoort hij op verbaal IQ 119, Performaal 109 en verwerkingssnelheid: 117. Nu staat in het rapport dat ik ontvangen heb, dat het gevaar hem zit dat er vooral volgend lesstof aangeboden word en dat hij hierdoor niet beter zal gaan presteren, maar zich steeds meer aan zal passen aan de stof die hij aangeboden krijgt. De laatste 2 weken gaan zijn punten ook drastisch naar beneden. Inmiddels ben ik ook wel klaar op school…..school staat bekend om hun specialisme in (hoog)begaafdheid maar puntje bij paaltje krijgt hij in de plusklas hetzelfde aanbod als alle andere kinderen. En hij ziet niet in dat hij daar wat leert….Ik zou het zo zonde vinden dat hij over 2 jaar naar de middelbare school gaat en echt terugvalt omdat hij niet weet hoe hij er aan moet beginnen….
Hallo Tamara, je bent terecht bezorgd. De aanpak van school lijkt niet te passen bij de behoeftes van je zoon. Hij is aan het onderpresteren en om dit te keren, moet er eerst gekeken worden naar waar hij nu staat (dmv een didactisch onderzoek) en er moet een plan komen. Als de school dit niet zelf kan, kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen… (de school moet wel open staan voor advies)
Beste Renate,
Naar aanleiding van wat ik hier lees heb ik een vraag voor je. Mijn dochter scoorde op de wisc III, toen ze 6,5 jaar was, viq 111 en piq 140. De factor verwerkingssnelheid scoorde in het bovengemiddelde bereik.
Ze is destijds getest door iemand die bekend is met hb. Nu heeft ze onlangs een wisc III gedaan en hierop heeft ze een totale iq score van 108?!
Ze is inmiddels bijna 12. De test is afgenomen ivm onderzoek naar psychosomatische klachten. Door een psycholoog die ze nog nooit heeft ontmoet (en ik ook niet!). De psychiater en psycholoog vertelde me letterlijk dat ze niet meer hb is. Dat kan toch niet? Of vergis ik me nu? Ze zit in de brugklas technasium en ik moest me er maar op voorbereiden dat ze het mogelijk niet gaat redden?! Ik was door deze uitspraak zo in shock, dat ik nauwelijks kon reageren. Alhoewel ik het naast me neer wil leggen, laat het me niet los. Ik geloof niet dat ze plots niet meer hb is, maar ik maak me wel zorgen of ze het gaat redden. Net als bijna elke ouder van een hb kind vraag ik me af of we de lat niet te hoog leggen…
Beste Henriette, bedankt voor je reactie. Dat je niet meer hoogbegaafd bent is onzin. Dat het niet te zien is op een IQ test is mogelijk. Uit een onderzoek van Jelle Jolles en zijn team blijkt dat kinderen die niet gestimuleerd worden veel lager kunnen scoren op een IQ test dan een paar jaar geleden. Het verschil kan zelfs 50 punten zijn. Dat betekent niet dat ze ineens niet meer hoogbegaafd zijn, dat betekent dat ze hun potentieel niet hebben leren te gebruiken.
Je schrijft dat je dochter psychosomatische klachten heeft. Dat kan te maken hebben met het niet zien van haar hoogbegaafdheid (door school) en een “verkeerde” omgeving waarin ze zich dagelijks moet redden.
Je legt de lat alleen te hoog, als je dochter geen vaardigheden leert om haar potentieel te gebruiken. Heeft ze geleerd te leren? Weet ze hoe ze moet studeren? Weet ze hoe ze zich kan redden op de middelbare school? Misschien is het event op 19 november iets voor je…
Je kunt altijd externe hulp inschakelen, daarmee bedoel ik een specialist hoogbegaafdheid. Afhankelijk van je woonplaats kan ik je misschien iemand aanbevelen. Stuur mij in dat geval een email.
Groeten, Renata
Beste Miek, bedankt voor het delen van je verhaal. De zgn. kloof kan er zijn door de asynchrone ontwikkeling. Als je je zoon naar een Leonardoklas wilt, zal een IQ test nodig zijn. Hiervoor kun je mij een email sturen op renata@www.ieku.nl, zodat ik je daarover tips kan geven (over de kosten). Je kunt ook een didactisch onderzoek overwegen en advies aan school over onderwijsaanpassing.
Het is overigens niet gezegd dat de eerste test goed is afgenomen in een optimale situatie, dus de resultaten kunnen daardoor heel wisselend en onbetrouwbaar zijn. het blijft mensenwerk met mensen… Je ziet aan je kind dat het niet goed gaat en dat hij niet lekker in zijn vel zit, er moet dus iets gebeuren. Als je een persoonlijk gesprek met mij wilt om te overleggen wat het beste is op dit moment, kun je mij ook een mail sturen (een kennismakingsgesprek kost niets). Hartelijke groeten, Renata
Beste Renata,
Wij denken dat een school die specifiek gericht is op kinderen met een hoog IQ (bijvoorbeeld een Leonardoschool) goed zou zijn voor ons kind. In groep 2 is bij onze zoon de WISC afgenomen. Uit het rapport bleek dat er geen IQ-score vastgesteld kon worden omdat er zo’n groot verschil was tussen zijn verbale en zijn performale IQ. Ik heb de precieze scores niet paraat nu maar ik herinner mij verbaal 110 en performaal 135. Hiervan mocht geen gemiddelde genomen worden en al zou dat wel gedaan zijn, dan zou hij niet op de grens van 130 terechtkomen. Onze zoon zit echter inmiddels in groep 4 en hij loopt nu echt vast. Zowel op cognitief vlak (tempo laag, geen concentratie) als op sociaal-emotioneel (woede-uitbarstingen, geen aansluiting in de klas) gebied. De school denkt aan ADD en/of een autismespectrumstoornis. Wij willen hem best hier op laten testen als zijn welbevinden hierdoor verbetert, maar ergens denken wij toch dat zijn begaafdheid (al is het niet hoogbegaafd) een rol speel. Hij mag wel deelnemen aan de plusgroep, dat gaat goed. Het is echter maar een uurtje per week. Zijn werk in de klas krijgt hij niet af. Wij denken dat hij een andere aanpak nodig heeft. Zou het zin hebben nu opnieuw een IQ-test te doen (hij is inmiddels 8)? De school vindt het niet zinvol omdat ze denken dat de uitslag niet anders wordt (en het is natuurlijk ook een kostenoverweging). En wat als hij gemiddeld wel boven de 130 zou uitkomen, maar als er nog steeds een kloof is waardoor dat gemiddelde niet berekend mag worden?
Beste mevrouw Baanders, ik ga per mail contact met u opnemen. Ik vraag mij af of de diagnose juist is. Groet, Renata
Hallo,
Mijn zoon heeft een ontwikkelingsstoornis ASS. Ondanks dit feit (ik geloof in de uitslag)zijn zijn scores op alle geteste vakken van het LVS heel erg hoog. Hij is niet doorgetest maar de verhouding DL/DLE laat zien dat hij wel twee jaar voorloopt.(Ik weet niet precies hoe ze dat berekenen) De school denkt naast ASS aan hoogbegaafheid. De IQ-test laat echter een zeer disharmonisch profiel zien met een zeer hoge verwerkingsnelheid. De uitslag van de test is gemiddeld hoewel de uitslag van van de verbale kant niet betrouwbaar is omdat hij niet voldoende praat. Kunt u als HB over dat verschil tussen test en de pratijk iets meer zeggen? Het is blijkbaar een bekend gegeven. Weet u anders waar ik terecht kan om dit soort vragen te stellen? Naar mijn idee heeft de GGZ ook maar beperkt verstand van HB.
Dat idee heb ik ook wel. Ben er blij mee. Het digitaal handelingsprotocol gaf het advies Bram niet te laten versnellen, maar alleen verrijking te bieden. Leerkrachten en IB-er zagen dat dat bij Bram niet zinvol meer was en lieten hem na de herfstvakantie naar groep 3 gaan. Ben daar nog steeds erg blij om. Ik denk inderdaad dat een IQ-test minder over je functioneren op school zegt dan bijvoorbeeld citotoetsen (en de dagelijkse praktijk). Het blijft jammer dat andere scholen nog zo weinig flexibel handelen.
Hoi Liesbeth, er zijn veel scholen die zonder een IQ test geen onderwijsaanpassing willen doorvoeren. Veel scholen nemen ook gelukkig de genoegen met een didactisch onderzoek, wat in de praktijk eigenlijk veel praktischer is. Je weet namelijk hoe groot de cognitieve voorsprong is, waar je kind goed in is en waarin minder goed. En zo kunnen ze uitdaging bieden dat op zijn ontwikkelingsniveau aansluit. Want alleen dan leert een kind. Je hebt dus geluk met zo’n vooruitstrevende school!
Groetjes, Renata
Wat jammer dat de school die iq-test zo belangrijk vindt. Bij mijn zoon (6 jaar) was dat niet het geval. Ze vinden een iq-test zelfs nog helemaal niet nodig. Toch heeft hij een jaar overgeslagen. Hij is doorgetoetst met cito-toetsen en dat gaf duidelijk aan waar zijn niveau lag wat betreft schoolwerk (hij liep begin groep 2 twee jaar voor). Ook is er een handelingsprotocol hoogbegaafheid ingevuld door de IB-er, de leerkracht en door mij.
Dit gaf een duidelijk beeld van mijn zoon, zonder iq-test. Misschien kan de school ook eens op een andere manier kijken hoe het niveau van je dochter is ?