Ik heb je website met veel interesse gelezen. Wat ben duidelijk in je bewoordingen naar kinderen, ouders en professionals. Helaas word ik ook verdrietig als ik lees dat je de enige bent in Nederland die differentieert richting extreem HB. Ik zou je acuut boeken voor een schoolabonnement voor mijn dochter, als je meer in de buurt zou zitten. Mijn vraag: weet jij op andere plaatsen in Nederland goede praktijken of betrouwbare coaches die enigszins kunnen differentiëren binnen de groep HB-ers? Verder vraag ik me af of mijn kind niet toevallig een goede dag had toen ze haar IQ test deed en dat ze daarom toevallig heel hoog heeft gescoord. (ze scoorde 155 op de WISC, via extrapoleren beredeneerd. Wij benoemen naar anderen dat ze 145+ had.) Ik zie in haar heel weinig typisch gedrag, in mijn zoon met IQ 130 zie ik dat veel meer.

Antwoord:

De WISC (IQ test) is zo opgebouwd dat je niet “per ongeluk” te hoog kunt scoren. Het is wel zo dat als je bijvoorbeeld moe bent, verkouden, zenuwachtig, aan het onderpresteren, sociaal wenselijk gedrag vertoont, geen klik hebt met de tester e.d. lager kunt scoren dan dat je werkelijke IQ is. Een verkoudheid kan al 10 punten minder betekenen. Daarom is het vaak zo sneu en onprofessioneel als een kind met een IQ van 128 bijvoorbeeld niet toegelaten wordt tot een plusklas (omdat zij een toelatingscriterium hebben van 130 IQ).

Je dochter heeft dus niet toevallig zo hoog gescoord, ze is uitzonderlijk begaafd.

Wat je eerste deel van de vraag betreft: ik heb nog niet gezien of gehoord dat een van mijn collega’s differentieert en dat kinderen die hoger dan 145 IQ scoren een andere advies of begeleiding krijgen. Dus voorlopig ben ik de enige in Nederland die zich – althans openlijk – hierin specialiseert.

Als je meer wilt leren over uitzonderlijk begaafde kinderen, kun je de workshop Uitzonderlijk begaafde kinderen – aliens op Aarde? aanmelden.

Groeten, Renata

Wil je ook dat ik je vraag beantwoord? Stuur die in via deze link.