Masterclass voor ouders en professionals over trauma bij hoogbegaafde kinderen

met Linda Sanders en renata Hamsikova

Vrijdag 11 oktober 2024

INSCHRIJVING MOGELIJK TOT 1 JULI 2024


Als je het woord trauma zegt, roept het bij iedereen verschillende beelden of emoties op en het is altijd zwaar, naar en donker. In verband met hoogbegaafdheid komt het woord trauma regelmatig voor, te vaak. Daarom deze masterclass, om ouders en professionals inzichten te geven over hoe trauma bij hoogbegaafde kinderen tot stand komt en hoe het voorkomen kan worden. Deze masterclass is in feite voor ALLE ouders en begeleiders van uitzonderlijk begaafde kinderen, omdat deze doelgroep de grootste kans heeft om trauma-achtige klachten te ontwikkelen.

De masterclass Ongemerkt Onverwerkt gaat over het stuk dat we als ouders onszelf denken te kennen en weten hoe we in elkaar zitten, maar wat we doen en waarom we dat doen en dat er ideeën achter zitten die misschien niet zo uitgesproken zijn, dat hebben we niet helder.  Door in gesprek te gaan kom je achter eigen overtuigingen en leer je beter te begrijpen waarom je in contact met je kind doet wat je doet. Naar het stuk Ongemerkt Onverwerkt zijn we op zoek: wat zit er bij ouders zelf, wat ze misschien doorgeven aan kinderen, wat ze willen of niet willen en zijn ze zich daarvan bewust.


Als je je bewust bent, kun je met aandacht kiezen wat je doet en waarom je het doet.


Overtuigingen en ervaringen kunnen trauma’s worden, die ouders bij zich dragen en (ongemerkt) doorgeven aan hun kind. Deze trauma's kunnen van vorige generaties afkomstig zijn en kunnen zich in een bepaald gedrag in het heden uiten. Als je niet door hebt wat het is (ongemerkt), kun je er niets mee (onverwerkt). De kracht van therapie zit hem in bewustwording van eigen denken, voelen en overtuigingen en weten waarom ze wat doen. Met die bewustwording kun je er voor kiezen om wel of niet ander gedrag te gaan vertonen, waardoor je anders zult reageren op je kind en anders over je beslissingen en gedrag denken.


Tijdens deze masterclass zullen we de ongemerkte, onverwerkte plekken belichten en een aanzet geven tot transformatie.

Belangrijkste onderwerpen

Tijdens deze masterclass bundelen Renata Hamsikova en Linda Sanders hun kennis en ervaring samen. 

Wij delen met je onze inzichten die we na jarenlang met kinderen en gezinnen te hebben gewerkt hebben verworven. Het is waardevolle kennis die gebaseerd is op karakteristieken van hoogbegaafde kinderen, hun beleving van de wereld en hoe zij daarin of getraumatiseerd raken of opgroeien tot wie ze willen zijn.

De combinatie van kennis: specialist uitzonderlijke begaafdheid, coach vanuit het hart en promotor van authenticiteit met specialist traumabegeleiding, systeemtherapeut en gezinswerker, gebaseerd op liefde, geven een unieke invalshoek en input voor zowel ouders als professionals.

We gaan de volgende onderwerpen behandelen, niet per se in deze volgorde, en we zullen aan de hand van casussen en je eigen input opdrachten samenstellen, zodat je ter plekke de nieuwe inzichten kunt koppelen aan jouw dagelijkse leven (als ouder of als professional).

Hoe beleven hoogbegaafde kinderen de wereld


Het belang van hechting en onthechting


Communiceer met school en hulpverleners


Het behoud van het innerlijke kind


Opvoedvisie en opvoedpatronen


Familiegeschiedenis is een bewuste keuze


Over autonomie en authenticiteit


Je leert van twee zeer ervaren professionals!

Renata Hamsikova

Trouw aan jezelf blijven en vanuit authenticiteit leven houdt je traumavrij.

Als moeder van twee uitzonderlijk begaafde kinderen heb ik van alles meegemaakt. Het is een gevecht om enigszins passende onderwijsomgeving voor je kind te regelen en het is zwaar als je kind uitgesloten wordt en als een school geen veilige plek voor hem of haar is. Je moet als ouder dan heel stevig in je schoenen staan, omdat je aan je kind wilt laten zien hoe het voor zichzelf kan kiezen en zijn eigen leven kan inrichten, onafhankelijk van meningen van anderen (die het toch niet begrijpen). Hoogbegaafde kinderen worden op school vrijwel altijd uitgesloten, misschien niet bewust, maar zo ERVAREN ze het in ieder geval. En die ervaringen zorgen voor emoties en voor verbindingen in de hersenen, die, als je niet oplet, blijvende schade en persoonlijkheidsverandering tot gevolg kunnen hebben. Het kind verliest zichzelf en dat zorgt voor trauma.

Ik deel graag mijn ervaringen en inzichten met je, zodat je jouw kind of kinderen in je praktijk of school kunt helpen en nog beter, zodat je deze traumatische ervaringen kunt voorkomen!

Linda Sanders

In verbinding blijven met jezelf is de basis voor opvoeding.

Ik ben afgestudeerd als systeemtherapeut en mediator, EFT gespecialiseerd. Daarbij heb ik 20 jaar ervaring met gezinnen, waarbij op meerdere niveaus van alles speelt. Mede daarom heb ik ook gezien wat de overeenkomsten zijn, de dingen die je wel en niet moet doen om een bepaald effect te bereiken. Ieder gezin kent eigen regels, omgangsvormen en typische dingen die nu eenmaal bij dat ene gezin horen en niet bij een ander gezin.

Juist die bijzondere vraag en de uniekheid van ieder gezin raakt me, keer op keer en al jarenlang. Daarom kan ik mijn vak met overtuiging uitvoeren en een stapje meer zetten.

Inmiddels werk ik als systeemtherapeut, partner relatie therapeut, mediator en gezinscoach. Afgelopen jaren heb ik tientallen gezinnen met hoogbegaafde kinderen begeleid. Deze ervaringen en inzichten leiden ertoe dat mijn visie op het ontstaan van trauma en welk effect het heeft op generaties die komen maar ook die zijn geweest heel breed is en het is duidelijk dat oplossingen zich juist vanuit die dynamiek aandienen.

Luister naar de podcast Als trauma je achtervolgt:

We zien je graag op vrijdag 11 oktober in Overberg!

Hoe bereik je jezelf, zodat je vanuit je authenticiteit je kind bereikt?

Doe je mee?
De masterclass vindt plaats op 
vrijdag 11 oktober 2024
van 10.00 tot 16.00 uur
in Overberg, provincie Utrecht

Met de mogelijkheid van Meet & Greet van de sprekers de avond ervoor, dus op 10 oktober 2024.

Inschrijving mogelijk tot 1 juli 2024.

Jouw investering

Prijs per persoon

Input met betrekking tot bovengenoemde onderwerpen
Mogelijkheid tot vragen stellen
Nieuwe, onverwachte inzichten en invalshoeken
Besef dat de juiste benadering ongelooflijke (levensreddende) impact zal hebben
Je doorziet jouw gedrag en je conditionering
Koffie/thee en lunch zijn inbegrepen.

Voorwaarden: Vanwege de aard van dit aanbod (maatwerkprogramma) zijn er geen terugbetalingen voor deze aankoop.

vrijdag 11 oktober 2024 om 10.00 uur

Ongemerkt Onverwerkt


Boshotel Overberg in Overberg (UT)

Een mooie locatie in de bossen van het Utrechtse Heuvelrug. Je hebt de mogelijkheid om een dag eerder aan te komen (hotelkamer zelf regelen!) en op de avond van 10 oktober met de sprekers in contact te komen. We zullen een Meet&Greet organiseren!

Heb je eerst een vraag?

Als je iets niet duidelijk is en je wilt weten of de masterclass iets voor jou is, mail gerust. Als je via de werkgever de factuur wilt laten betalen, geef het dan aan en je ontvangt eerst de factuur.

REGISTER YOUR SPOT NOW

Sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes nascetur ridiculus mus nulla vitae elit libero a pharetra augue. Fusce dapibus tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh ut fermentum massa justo sit amet risus. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit.

We process your personal data as stated in our Privacy Policy. You may withdraw your consent at any time by clicking the unsubscribe link at the bottom of any of our emails.

Close